У 18 медзакладах, залучених до лікування хворих на COVID-19, виявлено порушення в частині неналежного нарахування заробітної плати працівникам

14 липня 2020

На виконання доручення Прем’єр – Міністра України та окремого доручення Держпраці на Львівщині перевірили усі медичні заклади, котрі надають меддопомогу хворим на COVID-19.  Під час контрольних заходів інспектори праці дослідили питання щодо своєчасності та повноти виплати заробітної плати працівникам.

Впродовж червня-липня Головним управлінням перевірено 48 медичних установ.  Порушення законодавства про оплату праці виявлено у 38 з них. Зокрема, у  29 закладах порушили передбачені законодавством терміни виплати заробітної плати. У 18 установах виявлено порушення в частині неналежного нарахування заробітної плати працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Відтак, з метою усунення порушень 38 керівникам медичних закладів внесено обов’язкові до виконання приписи. Окрім цього, за  допущені порушення на 25 посадових осіб складено протоколи за ч.1 ст.41 КУпАП , які скеровано до суду для прийняття відповідного рішення.

Інформаційно  

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2020 №246  «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» , із змінами від 24.04.2020 №331 та від 20.05.2020 №392, передбачено:  пунктом 1 установити, що на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 , визначений Кабінетом Міністрів України в акті про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19),  до завершення  здійснення зазначених заходів встановлюється додаткова доплата у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов’язкових доплат та надбавок, зокрема, відповідно до абзацу 4 пункту 1 Постанови №246 від 23.03.2020, у державних закладах охорони здоров’я, що визначені у рішеннях відповідних центральних органів виконавчої влади для надання стаціонарної медичної допомоги хворим на коронавірусну хвороби (COVID-19), медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті з медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу ( COVID-19).

Абзацом 5 пункту 1 Постанови №246 від 23.03.2020 визначено, що конкретний перелік посад працівників, яким встановлюється доплата, затверджується керівником відповідного закладу охорони здоров’я.