У Держпраці обговорили можливості впливу на роботодавців неформального сектору економіки

21 серпня 2019

Державна служба України з питань праці постійно здійснює державний контроль за додержанням законодавства про працю та аналізує стан дотримання роботодавцями законодавства про працю, у тому числі щодо використання праці громадян без оформлення.

Варто зазначити, що в Україні населення неформально зайняте як в роботодавців формального сектору економіки (зареєстрованих як суб’єкт господарювання), так і неформального сектору. Проте кількість неформально зайнятого населення у роботодавців, що не зареєстрували свою господарську діяльність, переважає. Так, у 2018 році кількість неформально зайнятого населення у формальному секторі становила 1 млн 446,7 тис., а в неформальному – 2 млн 094,6 тисяч осіб.

Завдяки проведеній Держпраці та іншими зацікавленими органами роботі, у формальному секторі економіки спостерігається стійка тенденція до зниження рівня незадекларованої праці з 1 млн 830,2 тис. у 2016 році до 1 млн 446,7 тис. у 2018 році.

Разом з тим, кількість населення зайнятого у неформальному секторі протягом  2016 – 2018 років фактично залишається без змін: у 2016 році – 2131 тис., у 2017 році – 2108,9 тис., у 2018 році – 2094,6 тис. працівників.

Така ситуація виникла через відсутність можливості впливу державних органів на роботодавців у неформальному секторі. Тому Держпраці ініціювала робочу нараду щодо необхідності законодавчого врегулювання питання поширення повноважень державних органів на роботодавців неформального сектору економіки.

Захід відбувся у Держпраці під головуванням директора департаменту з питань праці Ігоря Дегнери за участі представників Держпраці, Державної фіскальної служби, Мінсоцполітики, Національної поліції, Федерації профспілок та Федерації роботодавців України.

Під час наради Ігор Дегнера озвучив зміни, які Держпраці пропонує внести до законодавства, щоб вплинути на ситуацію, яка склалася у неформальному секторі економіки. Так, зокрема, вони мають бути спрямовані на запровадження відповідальності роботодавців, які не оформлені як суб’єкти господарювання,  поширення повноважень інспектора праці на них, залучення до роботи правоохоронних органів.

В кінці обговорення усі присутні підтримали ініціативи Держпраці та дійшли згоди розробити комплексний законопроект із  внесенням змін до законодавства.