У Львівському національному університеті імені Івана Франка говорили про новели Закону України «Про колективні угоди та договори»

23 травня 2023
✅У Львівському національному університеті імені Івана Франка говорили про новели Закону України «Про колективні угоди та договори».
👉Заступник начальника Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Андрій Вакула, заступник начальника відділу з питань праці південного регіону Управління інспекційної діяльності у Львівській області Наталія Щерба взяли участь у круглому столі на тему: «Сучасні стандарти соціального діалогу: новели Закону «Про колективні угоди та договори».
✔️Учасники заходу обговорили нові види колективних угод. Зокрема Закон вводить поняття галузевих угод обмеженої дії, які можуть укладатись в тих галузях, в яких відсутні репрезентативні субʼєкти обох або ж однієї зі сторін галузевого рівня.
Крім цього, передбачено можливість укладення територіальних угод в окремій галузі. Такі угоди можуть укладатись на територіальному рівні у галузях, в яких рішення місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування регулюють оплату та інші умови праці.
👉Новелою Закону є можливість призупинення і зупинення положень колективних договорів. Так, сторони колективного договору за взаємною згодою можуть прийняти рішення про призупинення дії окремих положень колективного договору на визначений ними строк. Випадки та порядок призупинення повинні визначатися самим договором.
Натомість, зупинення дії окремих положень колективного договору не потребує окремого рішення обох його сторін. Таке зупинення відбувається у разі настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) за заявою сторони, для якої ці обставини настали. Перелік цих обставин повинен бути зазначений в самому колективному договорі.