У місті Стрий відбувся семінар «Легалізація найманих працівників та дотримання основних вимог з питань охорони праці у будівельній галузі»

16 березня 2020

У приміщенні Народного дому міста Стрий відбувся семінар-нарада з легалізації та детінізації найманої праці, охорони праці у будівельній галузі для керівників та відповідальних осіб з питань охорони праці підприємств, установ, організацій та суб’єктів господарювання міста. В нараді приймали участь представники Головного Управління Держпраці у Львівській області та Дрогобицької філії ДП «Західний ЕТЦ».

Заступник начальника відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку ГУ Держпраці у Львівській області – Зубик Андрій Михайлович, наголосив: на виконання доручення Прем’єр-міністра України про вжиття заходів щодо детінізації ринку праці у будівельній галузі з 2 березня по 20 березня стартувала масштабна всеукраїнська кампанія, яка відбуватиметься у два етапи. Протягом цього періоду проводяться превентивні заходи щодо роз’яснення суб’єктам господарювання та працівникам про переваги офіційного працевлаштування, ризики незадекларованої праці. Відтак, галузь будівництва одна з найбільш ризикових сфер, де використовується незадекларована праця та відбувається травмування працівників. Здебільшого роботодавець укладає з працівником договір цивільно-правового характеру, не усвідомлюючи, що це підміна трудового договору. Нелегали позбавлені гарантій, під час настання хвороби, професійного захворювання та нещасного випадку.

Всім присутнім було доведено аналіз виробничого травматизму та шляхи запобіганню його виникнення, дотримання нормативно-правових актів з охорони праці у будівництві, зміни в законодавстві та ін.

Головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області – Ірина  Тріль проінформувала про аспекти трудових відносин, легалізації праці у будівельній галузі та відповідальність за порушення законодавства про працю, передбачені статтею 265 КЗпП України.

Про діяльність ДП «Західний ЕТЦ» щодо надання послуг з питань промислової безпеки і охорони праці у виробничому секторі, проінформував начальник Дрогобицького експертно-навчального відділу ДП «Західний ЕТЦ» Ігор Ярушак.

Учасники семінару скористались можливістю та отримали відповіді на усі актуальні питання.