У центрі Львова відвідувачів ресторану обслуговували незадекларовані працівники. Частину з них роботодавець легалізував під час інспекційного відвідування

28 серпня 2021

Інспекційне відвідування з питань виявлення незадекларованої праці проведено у ресторані на площі Катедральній у місті Львові. Здійснивши заходи, передбачені чинним законодавством, інспектори праці з’ясували, що 5 працівників допущено до роботи без належного оформлення трудових відносини. Нелегально працювали адміністратор, бармен та офіціанти.

Самі ж працівники пояснили, що стажуються у цьому закладі впродовж декількох днів/тижнів, ще й безоплатно.

Дізнавшись про прихід інспекторів праці роботодавець невідкладно видав накази про прийняття 2-х працівників на роботу та скерував передбачені чинним законодавством повідомлення до Державної податкової служби.

Разом з тим, за порушення вимог трудового законодавства, а саме частини першої статті 21 та частини четвертої статті 24 КЗпП України, керівнику підприємства винесено обов’язковий до виконання припис, а також в Головному управлінні Держпраці у Львівській області вжито заходів з метою притягнення порушника до адміністративної та фінансової відповідальності.

Вкотре наголошуємо: стажування працівника на робочому місці без оформлення трудових відносин чинним законодавством не передбачене, окрім випадків цільового направлення центрами зайнятості до роботодавців безробітних, які перебувають на обліку для навчання, стажування необхідним роботодавцю посадам з подальшим працевлаштуванням.