У ТзОВ «Агрошляхбудсервіс-Стрий» відбувся семінар з безпечної експлуатації електроустановок

10 січня 2019

Днями  головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці  провів  семінар-нараду з електро-технічними  працівниками  ТзОВ «Агрошляхбудсервіс-Стрий».

Підприємство займається  будівництвом  автомобільних  доріг.    

Фахівець ГУ Держпраці  проаналізував  заходи  щодо  дотримання  безпечних  умов  праці, які проводяться на підприємстві під час виконання робіт з експлуатації та обслуговування  електроустановок. Зокрема йшлося про виконання організаційних та технічних заходів перед початком та при проведенні робіт в електроустановках напругою до та понад 1000В, своєчасне виконання заходів по усуненню виявлених порушень. 

Говорили також про організацію періодичних та профілактичних випробувань електро-захисних засобів, що застосовуються в електроустановках.Інспектор наголосив керівникам та  спеціалістам, які безпосередньо організовують роботу, що вони зобов’язані  забезпечити виконання її відповідно до вимог  Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів.

Так,  машини,  механізми,  пристосування  і  інструмент,  що застосовуються  в  електроустановках,  повинні  бути   справні   і випробувані відповідно до чинних нормативних документів і строків.

На приводах роз’єднувачів, відокремлювачів і вимикачів навантаження,   напругою   понад  1000  В,  на  ключах  і  кнопках  дистанційного керування,  на  комутаційній  апаратурі  до  1000  В (автоматичні  та  інші вимикачі,  рубильники),  під час ввімкнення  яких може бути подана напруга на робоче місце, мають бути вивішені  плакати “Не вмикати! Працюють люди”.

Не відключені   струмовідні   частини,   доступні   для  випадкового доторкання, мають бути на час роботи обгороджені.Окрім цього, працівникам роз’яснили  гарантії прав на охорону праці відповідно до Закону України «Про  охорону  праці», акцентували  увагу  на  проведенні  навчання, інструктажів  та  перевірки  знань з  охорони  праці, детально обговорили причини  та  обставини  нещасних  випадків .