У випадку несвоєчасного чи неякісного проведення атестації робочих місць медпрацівники втрачають право на пільгову пенсію

28 січня 2019

Впродовж січня фахівцем відділу експертизи умов праці проведено низку семінарів-нарад щодо атестації робочих місць за умовами праці в закладах охорони здоров’я області.

Зокрема під час превенції керівництву медзакладів наголошувалося на необхідності проведення атестації робочих місць лікарів-рентгенологів, а також лікарів, зайнятих у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічних блоках). Ці посади відносяться до розділу XIХ. Охорона здоров’я  «Списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461, а відтак працівники, що  зайняті на цих посадах мають додаткові соціальні гарантії.

Фахівець наголосила, що лікарі-рентгенологи, а також лікарі, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології, при зайнятості не менше 80% робочого часу в шкідливих умовах праці, мають право на додаткову відпустку, доплату до посадового окладу  та пільгове пенсійне забезпечення, що визначається за результатами атестації. Разом з тим, у випадку несвоєчасного чи неякісного проведення атестації робочих місць за умовами праці медпрацівники втрачають право на пільгове пенсійне забезпечення.