Урядом прийнято зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки

04 березня 2020

На засіданні Уряду розглянуто та схвалено проєкт змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107, де передбачено суттєве скорочення переліку робіт підвищеної небезпеки, що потребують наявність дозволів, переведенням на виконання робіт підвищеної небезпеки за заявницьким принципом (шляхом подання декларації до Держпраці).

Зменшено до 8 видів перелік робіт підвищеної небезпеки, що потребують наявність дозволу. Також скорочено перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування) яких вимагає наявність дозволу, до 4 видів.

Таким чином, самодекларування проведення небезпечних робіт дасть можливість підприємцям скоротити час на отримання відповідних дозволів у Держпраці.

До того ж, роботодавці матимуть змогу скорегувати в процесі виконання робіт подану декларацію або, навіть, відкликати її.

При цьому контроль Держпраці за дотриманням підприємцями норм законодавства про охорону праці залишається незмінним.