В умовах воєнного стану зареєстровані безробітні залучаються до суспільно корисних робіт

01 червня 2023
✅В умовах воєнного стану зареєстровані безробітні залучаються до суспільно корисних робіт.
👉Фахівці Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці продовжують проводити превентивні заходи з безпеки праці. Інформаційно-роз’яснювальна робота проведена у комунальних підприємствах по обслуговуванню житла, які уклали договори із зареєстрованими безробітними.
❕Під час заходів наголошено, шо згідно пункту 5 Порядку № 753 до суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану (крім працездатних осіб, що залучені до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і заброньовані за підприємствами у період воєнного стану з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, а також осіб, залучених до здійснення заходів національного спротиву).
З кожною із зазначених осіб укладається строковий трудовий договір. За працівниками, залученими до виконання суспільно корисних робіт, на час виконання таких робіт зберігається попереднє місце роботи (посада).
📌Роботодавець зобов’язаний звернути увагу на умови праці на робочому місці, безпеку технологічних процесів, механізмів, устаткування, забезпечити засобам індивідуального захисту, а також санітарно-побутові умови, які повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.
✔️Працівник зобов’язаний:
– відповідально ставитись до проведення навчання та інструктажів з питань охорони праці;
– неухильно виконувати інструкцій з охорони праці;
– користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
-працівники без ЗІЗ, а також якщо вони знаходяться в забрудненому, несправному стані або з простроченими строками періодичних випробовувань до роботи не допускаються;
– дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території закладу.
📲Посилання на інформаційний портал www.pratsia.in.ua