VI Міжнародна науково-практична конференція «Охорона праці – 2018. Управління ризиками: від концепції до впровадження». Проблеми і перспективи сфери охорони праці в Україні

07 червня 2018

6 червня розпочала роботу VI Міжнародна науково-практична конференція «Охорона праці – 2018. Управління ризиками: від концепції до впровадження», що організована редакцією журналу «Охорона праці» за підтримки Державної служби України з питань праці, Державної установи «Інститут медицини праці ім. Ю.І. Кундієва НАМН України» та Міжнародної організації праці.

Участь у заході взяли Голова Держпраці Роман Чернега, менеджер Проекту ЄС-МОП Антоніу Сантуш, керівник інспекції праці Литви Йонас Гріциус, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, директор ДУ «Інститут медицини праці ім. Ю.І. Кундієва НАМН України» Володимир Чернюк, фахівці Держпраці, представники інспекцій праці Литви, Польщі,  Чехії, Білорусі, об’єднань роботодавців, профспілок, наукових установ та провідних підприємств України.

Відкрив конференцію головний редактор ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук. Він представив спікерів заходу й іноземних гостей, нагадав присутнім ключові події попередніх конференцій, презентувавши відео, й запросив Голову Держпраці до церемонії нагородження переможців конкурсу «Лідер року у сфері управління ризиками» за результатами роботи у 2017 році. Нагороду отримали: Відокремлений підрозділ «Хмельницька АЕС» Державного підприємства «НАЕК «Енергоатом», ДП «Електроважмаш» (м. Харків), фахівці з охорони праці Артем Новосьолов (ДП «Електроважмаш»), Олег Астаф’єв (Маріупольський ремонтно-механічний завод), Ірина Петченко (СП «Основа «Солсіф»).

Вітаючи учасників конференції, Роман Чернега підкреслив винятково важливе значення таких зустрічей для вдосконалення національної системи безпеки і гігієни праці, особливо на етапі переходу на європейські стандарти. Охарактеризувавши стан травматизму на виробництві в Україні, Голова Держпраці поінформував учасників конференції про те, як реалізовуватиметься Концепція реформування системи управління охороною праці на основі ризик-орієнтовного підходу у нормативно-правових актах законодавства України, окреслив її цілі і завдання, етапи реалізації. « Увага до питань охорони праці, оцінка ризиків і запобігання їм має стати пріоритетом у нашому повсякденному житті», – підсумував свій виступ очільник Держпраці.

Антоніу Сантуш розповів, як проходить процес імплементації положень 6 європейських директив у законодавство України з питань безпеки, гігієни та інспекції праці. Як зазначив експерт, 27 % положень директив вже передбачено в національному законодавстві. Він наголосив на необхідності оптимізації законодавчого забезпечення даної сфери, адже багато підзаконних актів суперечать один одному.

Про розробки Інституту медицини праці ім. Ю.І. Кундієва НАМН України щодо розвитку медицини праці, а також пов’язані з соціально-економічними умовами виклики, що постали перед цією галуззю профілактичної медицини, повідомив доктор медичних наук, директор наукової установи Володимир Чернюк.

Досвідом упровадження у своїх країнах оцінки ризиків під час розробки системи управління охороною здоров’я та безпеки на підприємствах, імплементації директив ЄС з безпеки і гігієни праці поділилися начальник відділу Національної інспекції праці Польщі Кароліна Глувчинська-Вольке, консультант Державної інспекції праці Литви Раймонда Снігієн і начальник відділу спеціального інспектування технічного обладнання Регіональної інспекції праці Чехії.

З доповідями щодо інтеграції систем менеджменту безпеки, ризик-орієнтовного мислення, упровадження на підприємствах сучасної системи управління охороною праці виступили представники потужних підприємств України.

Учасники обговорили проблемні питання професійної захворюваності в Україні, організацію медичних оглядів працівників, новітні інформаційні технології, що впроваджуються в системи управління безпекою і гігієною праці, а також особливості регулювання ринку експертних послуг.

У рамках конференції відбулися майстер-класи, практикуми, інструктажі і презентації засобів індивідуального захисту.