За круглим столом фахівці Головного управління та школярі обговорили конституційні права громадян на працю та права працівників

13 грудня 2019

В рамках відзначення  Всеукраїнського тижня права у  Головному управлінні Держпраці у Львівській області відбулася низка інформаційних заходів.

Зокрема, у четвер  до Головного управління завітали девятокласники середньої  школи №62 міста Львова. За круглим столом фахівці Головного управління та школярі розмовляли про захищене конституцією право громадян на працю та права працівників.

 «Переконана, що знання та розуміння законодавства про працю знадобляться кожному з Вас, який життєвий шлях Ви б не обрали. Норми трудового законодавства поширюються на працівників усіх професій, всіх галузей, його зобов’язані дотримуватись керівники усіх підприємств, установ,  організацій як державної та  комунальної,  так і приватної власності», – запевнила начальник Головного управління Ольга Вільхова та запросила гостей до активної розмови.

Розпочали бесіду з тем безпеки. Ігор Пристайко, начальник відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг, провів вступний інструктаж та розповів основні правила безпечного перебування у приміщенні Головного управління.

«Конституцією нашої держави гарантує кожному громадянину право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку вони вільно обирають або на яку вільно погоджуються» –  наголосила начальник Управління з питань праці Оксана Єзерська. Вона звернула увагу, що саме кодекс законів про працю регулює трудові відносини, встановлює  рівень умов праці та всемірну охорону трудових прав працівників.  Фахівець Головного управління наголосила, що громадянам передбачено рівність трудових прав, а будь-яка дискримінація у сфері праці забороняється.

Під час розмови з учнями детально обговорено права працівників на належні та безпечні умови праці, на заробітну плату, відпочинок, захист від незаконного звільнення тощо.  Значну увагу приділено правам неповнолітніх працівників.

Жвава дискусія відбулась при обговоренні питання легального працевлаштування.  Приємно було відзначити, що молодь  розуміє важливість  офіційної праці та легальної  зарплатні.

На завершення зустрічі гостям вручили інформаційні буклети та пам’ятки з корисною інформацією.