За порушення законодавства про працю Головним управлінням винесено фінсанкцій на 10, 2 млн.грн

11 жовтня 2021

Головним управлінням Держпраці у Львівській області, керуючись ст.259 Кодексу законів про працю України, впродовж січня-вересня 2021 року відповідно до ст.265 Кодексу застосовано 86 фінансових санкцій за порушення роботодавцями трудового законодавства. Загальна сума винесених санкцій складає 10 167 тис.грн.

За допуск до роботи неоформлених працівників винесено 33 постанови на суму 7 060 тис.грн. Окрім цього, 6 суб’єктів господарювання оштрафовано на суму 1 710 тис.грн за повторне вчинення такого порушення.

За несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам оштрафовано 26 суб’єктів господарювання. Загальний розмір санкцій становить 450 тис. грн.

Двох роботодавців оштрафовано за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці на суму 24 тис.грн.

За створення роботодавцями перешкод та недопущення державних інспекторів до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю винесено 14 санкцію на суму 237 тис. грн. Ще 4 суб’єкти господарювання оштрафовано на 384 тис.грн за недопущення та перешкоджання проведенню перевірки щодо виявлення неоформлених працівників.

За недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівнику, що проходить військову службу у Збройних Силах України, винесено 1 санкцію.

За порушення інших вимог законодавства про працю оштрафовано 23 роботодавці на загальну суму 278 тис. грн.

До слова, у випадку усунення порушення у встановлений інспекторами праці строк фінансова санкція до суб’єкта господарювання не застосовується. Лише у випадку виявлення використання праці неоформлених працівників заходи щодо притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення цього порушення.

Разом з тим, в разі первинного виявлення порушення в частині фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору юридичними особами та фізичними особами – підприємцями, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Впродовж року інспекторами праці Головного управління попередження винесено 104 суб’єктам господарювання.