Забезпечення та використання засобів індивідуального захисту

01 березня 2023
❗️ Забезпечення та використання засобів індивідуального захисту
Посадовцями Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проведено технічне навчання на автозаправному комплексі ТзОВ «ЄВРО СМАРТ ПАУЕР».
Під час заходу учасники розглянули низку питань щодо дотримання вимог законодавства про охорону праці. Доведено вимоги щодо забезпечення та використання засобів індивідуального захисту. Роботодавець повинен завчасно інформувати працівників, первинну профспілкову організацію на підприємстві або уповноважену найманими працівниками особу з питань охорони праці, якщо профспілка на підприємстві не створювалася, про всі заходи, що мають бути вжиті для забезпечення безпеки і здоров’я працівників під час використання ЗІЗ на робочих місцях.
Визначення потреби в ЗІЗ роботодавець повинен передбачати спеціальний одяг і спеціальне взуття окремо для чоловіків і жінок, зазначаючи найменування ЗІЗ, враховуючи їх моделі, призначення ЗІЗ за захисними властивостями, розмір і зріст, а для захисних касок і запобіжних поясів – типорозміри. Видача працівникам і повернення ними ЗІЗ має обліковуватися в особистій картці обліку спеціального одягу, тощо. Роботодавець не повинен допускати до роботи працівників без необхідних ЗІЗ.
➡️ Більше інформації з питань охорони праці, організації трудових відносин в умовах воєнного часу, охорони і гігієни праці тощо – на порталі https://pratsia.in.ua та сайтах https://lviv.dsp.gov.ua і https://dsp.gov.ua