Заборгували 18,5 млн грн: у Львові перевіряють держпідприємства щодо несвоєчасної виплати заробітної плати

17 грудня 2020

На виконання окремого доручення прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, щодо розгляду листа міського голови А. Садового, у м. Львові перевіряють підприємства-боржники державної форми власності за фактом несвоєчасної виплати заробітної плати працівникам. Інспекцію проводять спільно інспектори праці Головного управління Держпраці у Львівській області та Львівської міської ради.

Станом на 01.10.2020 року, згідно з даними ГУ статистики у Львівській області, кількість підприємств та організацій, які допустили заборгованість із виплати заробітної плати, складає 26 СГД із сумою боргу 28 млн грн. Попри те, що у сфері бізнесу м. Львова на початок жовтня у порівнянні до минулого місяця заборгованість з виплати заробітної плати зменшилася на 0,4 млн грн, на державних підприємствах вона навпаки зросла на 5,8 млн грн та складає 18,5 млн грн, відтак, 1 262 працівникам не виплачена заробітна плата.

Відтак, Управління Держпраці перевірить дані підприємства щодо порушення їх керівництвом вимог трудового законодавства, зокрема, щодо несвоєчасної виплати працівникам заробітної плати. Також проаналізують чи скеровувались кошти на оплату праці в першочерговому порядку, як передбачено чинним законодавством.
Нагадаємо, що відповідно до статті 43 Конституції України , право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.