“Задекларовані працівники більш мотивовані. Вони працюють краще, рідше змінюють роботу” – наголошують інспектори праці

05 березня 2020

На виконання плану заходів щодо детінізації зайнятості у будівельній галузі,  на Львівщині активізовано проведення інформаційно – роз’яснювальних заходів.

Інспектори праці та охорони праці вже відвідали низку суб’єктів господарювання та навідались на будмайданчики, що знаходяться у місті Львові.

Фахівці Держпраці спілкуються з працівниками щодо переваг офіційного працевлаштування, розповідають права працівників та передбачені державою соціальні гарантії.

Роз’яснювальну роботу проводять і з роботодавцями: «Задекларовані працівники більш мотивовані. Вони працюють краще, рідше змінюють роботу» – наголошує інспектор праці Галина Меленюк. Також вона застерігає роботодавців від спроб маскування трудових відносини договорами цивільно-правового характеру: «Сторонами цивільно-правової угоди можуть бути будь-які юридичні або фізичні особи. Між працівником і роботодавцем слід укладати саме трудові договори». 

Фахівці Головного управління з охорони праці наголошують, що обов’язок забезпечити гідні умови праці саме у інтересах роботодавця. Адже таким чином, він уникає витрат та збитків через можливі зупинки виробництва, тривалу відсутність працівника на роботі, компенсації на лікування й реабілітацію потерпілих. Окрім цього, значну шкоду отримує репутація підприємства у разі настання нещасного випадку. Відтак, наголошувалось на необхідності дотримання вимог з охорони праці та надано рекомендації, яких заходів слід вжити з метою запобігання виробничого травматизму.

До слова, в рамках проведення першого етапу кампанії на Львівщині інформаційними заходами заплановано охопити більше 1000 суб’єктів господарювання будівельної галузі.