ЄСВ: помилки у звітності призводять до невірного обчислення розміру соціальних виплат. А це є підставою для проведення інспекційного відвідування

06 липня 2018

З метою визначення страхувальників, у яких наявні ризики мінімізації, органами Пенсійного Фонду щомісячно опрацьовуються відомості з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, який формує та веде Пенсійний фонд України, та відповідні інформаційні дані надаються контролюючим органам та органам виконавчої влади.

Найбільш поширеними помилками, виявленими під час аналізу звітності роботодавців по єдиному соціальному внеску (ЄСВ) є:

– не відображено дані про початок та припинення трудових відносин роботодавця із застрахованою особою (ЗО);

– допускаються помилки при проставленні ознак про наявність трудової книжки, про неповний робочий час;

– невірно зазначаються суми перехідних виплат (відпускні, лікарняні);

– невірно відображаються суми донарахованого ЄСВ до мінімального розміру (коли база нарахування ЄСВ (дохід) по застрахованій особі становить менше мінімальної заробітної плати за звітний місяць) тощо.

Наслідком допущених помилок в звітності ЄСВ є недостовірні відомості у реєстрі застрахованих осіб, які прямим чином впливають на правильність обчислення страхового стажу, розрахунок розміру пенсій, допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших соціальних виплат, а також, як вище було зазначено, використовуються для інформування контролюючих органів.

Тож обов’язково перевіряйте правильність відомостей про застрахованих осіб, зазначених в звітності ЄСВ, а у разі виявлення помилок –  виправляйте їх!

Детальну інформацію щодо заповнення Звіту ЄСВ можна отримати в головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області за адресою: вул. Митрополита Андрея, 10, м. Львів, 79046 (тел. 255-45-34) або в сервісних центрах Фонду в районах та містах області.

Джерело: прес-служба ЛОДА