Як організувати безпечні зернозбиральні роботи: поради для роботодавців

12 липня 2018

У середу, 11 липня, за участі  головного державного інспектора ГУ Держпраці у Львівській області  у Мостиській РДА відбулася   нарада  щодо охорони праці під час  жнив 2018 р.

Інспектор наголосив, що під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру.

Запасні ножі збиральних машин необхідно зберігати у дерев’яних чохлах на польовому стані.

Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.

Комбайни повинні бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека.

Збиральні машини повинні бути забезпечені міцними дерев’яними підкладками для встановлення домкрата.

 Під час переїжджання вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між збиральними машинами повинна бути не менше 50 м.

При цьому інспектор наголосив, що перед початком зернозбиральних робіт необхідно: на відведених ділянках влаштувати обладнані польові стани й місця для відпочинку працівників та перевірити висоту провисання проводів повітряних ліній електропередач.

Йшлося також про вимоги щодо безпеки при експлуатації сільськогосподарської техніки. Отже, не дозволяється експлуатація несправних машини та обладнання та експлуатація сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

Водночас присутні обговорили вимоги щодо безпеки під час післязбирального доробляння та зберігання зернових, зернобобових та круп’яних культур.