На засіданні колегії Головного управління Держпраці у Львівській області розглянули шляхи профілактики виробничого травматизму

19 серпня 2019

Під час засідання колегії, яке відбулось у Головному управлінні Держпраці у Львівській області за результатами роботи І півріччя, розглянули  стан виробничого травматизму  на підприємствах області та шляхи його профілактики.  Участь у ньому взяли представники підприємств, на яких трапились нещасні випадки та смертельно травмувались працівники.

Впродовж 6 місяців 2019 року на піднаглядових підприємствах Львівщини загалом травмовано 86 осіб, що на 5 осіб більше, ніж за аналогічний період 2018 року. Смертельних випадків цьогоріч трапилось 23, що на 9 більше.

Начальник управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Іван Луцик зазначив, що загальний виробничий травматизм в області зріс у вугільній промисловості, будівництві, у котлонагляді та підіймальних спорудах, у газовій промисловості, на автомобільному транспорті, у легкій та текстильній промисловостях. Разом з тим, травматизм зменшився на підприємствах сільського та лісового господарства,  харчової промисловості, у соціально-культурній сфері. Також він зазначив, що інспекторами з питань охорони праці щоденно ведеться активна інформаційно – роз’яснювальна робота, під час якої керівникам підприємств, інженерам з охорони праці та працівникам наголошують на важливості дотриманні усіх вимог інструкцій та інших нормативних документів з охорони праці, проведення якісних навчань та перевірки знань тощо. Також наголошують працівникам, що кожен на своєму місці повинен дбати про свою безпеку, а також безпеку оточуючих. Відтак працівників закликають обов’язково використовувати засоби індивідуальної та колективної безпеки.

Заступник начальника відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Сергій Колівошко повідомив, що причинами настання нещасних випадків є у 70 % організаційні. Зокрема, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення трудової та виробничої дисципліни, невиконання посадових обов’язків, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення технологічного процесу, порушення правил безпеки руху. Технічні причини виявлено у 3 % випадків – конструктивні недоліки засобів виробництва, недосконалість технологічного процесу, незадовільний технічний стан засобів виробництва. У 27 % випадків мали місце психофізіологічні причини – незадовільний стан здоров’я, особиста необережність, перебування потерпілого в стані алкогольного сп’яніння.

Також  під час засідання керівники підприємств ТзОВ «Мебель-Сервіс», Старицький військовий лісгосп ДП «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат», Комунальне підприємство «Стрийтеплоенерго», ТзОВ «Єврольвів», ТзОВ «Екобудінвест плюс», ПАТ «Шахта «Надія», ВП «Шахта «Степова» ДП «Львіввугілля», ВП «Шахта «Лісова» ДП «Львіввугілля» доповіли про стан  виконання заходів, запропонованих комісіями із спеціальних розслідувань щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Враховуючи те, що не усі заходи запропоновані комісіями зі спецрозслідувань підприємствами виконано, колегія Головного управління Держпраці у Львівській області зобов’язала керівників вжити вичерпних заходів щодо усунення порушень нормативно-правових актів з охорони праці, посилити контроль з боку інженерно-технічних працівників за дотриманням технологічної проектної документації та допускати до роботи виключно те обладнання, яке отримало позитивні експертні висновки на експлуатації та передбачені законодавством дозволи.

«У випадку виявлення на підприємствах повторного порушення вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації обладнання підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл, а  також у випадках виникнення аварії, вибуху, пожежі, нещасного випадку, якщо причиною такої події стало недодержання вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації устаткування підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл, Головним управлінням вживатимуться заходи щодо анулювання таких дозволів відповідно до процедури передбаченої чинним законодавством» – резюмувала начальник Головного управління Ольга Вільхова.