Заступник Голови Держпраці Ігор Шумелюк провів онлайн-прийом для громадян Сумської області

05 вересня 2019

До фахівців Держпраці із проблемними питаннями звернулися заступник начальника Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області Іван Дзекілєв та начальник відділу профілактики страхових випадків – страховий експерт з охорони праці відділення Сергій Метельов. Представників Фонду цікавило чи є правомірним перенесення до санітарно-гігієнічних характеристик інформації про шкідливі виробничі фактори з Картки умов праці працівника, а не з первинного документу, який визначає ГДК шкідливих виробничих факторів, а саме протоколу санітарно-гігієнічних досліджень.

Відповідь учасникам онлайн-прийому надав заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор Шумелюк.

Посадовець зазначив, що для складення санітарно-гігієнічної характеристики роботодавцем подаються завірені в установленому порядку та узгоджені з робочим органом Фонду матеріали до територіального органу Держпраці разом із супровідним листом. А саме копії протоколів та Карт умов праці (за результатами вимірювань (досліджень)), складені санітарними лабораторіями підприємств, установ, організацій, закладів, що атестовані установами МОЗ України в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 N 442 “Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці”. Утім існують випадки, коли роботодавцем надається на узгодження інформація із зазначенням результатів замірів без надання копій протоколів, якими повинні підтверджуватися ці заміри. Заступник Голови Держпраці зауважив, що немає підстав не довіряти даним з Карток умов праці, зокрема враховуючи те, що термін зберігання протоколів нормативними документами не визначений.

У разі потреби при складанні санітарно-гігієнічних характеристик строк надання документів може бути продовжено з метою проведення роботодавцем додаткових лабораторних, інструментальних, хронометражних та інших вимірювань умов праці. Інформаційні ж довідки можуть складатися за даними, отриманими на підставі наукових досліджень (розробок), характеристики виробничих факторів на аналогічних виробництвах.

Також до участі в онлайн-прийомі долучився інженер з охорони праці ТОВ «ДАСК ОЙЛ» Олександр Коробков, якого цікавило питання: «чи потрібно суб’єкту господарювання отримувати дозвіл на експлуатацію систем газопостачання, якщо ним укладений «Договір на експлуатацію складових газорозподільних систем», який визначено Додатком 3 до Кодексу газорозподільних систем (пункт 2 глави 1 розділу ІІІ)?

У Сумах такі договори укладаються із Акціонерним товариством оператором газорозподільної системи «Сумигаз». Відповідно до них суб’єкти господарювання передають в експлуатацію АТ «Сумигаз» складові газорозподільної системи, які безпосередньо підключені (приєднані) до газових мереж Оператора ГРМ, та використовуються для забезпечення розподілу природного газу споживачам, підключеним (приєднаним) до складових газорозподільної системи суб’єкта господарювання.

Ігор Шумелюк зауважив на тому, що процедуру видачі або відмови у видачі, анулювання дозволів визначає Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений Кабінетом Міністрів України від 26.10.2011 № 1107 (далі – Порядок).

Пунктом 6 Порядку визначено, що дозвіл за формою згідно з додатком 1 видається роботодавцеві на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 2 до Порядку, та/або на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 3 до Порядку. Відповідно до вимог пункту 1 глави 1 розділу ІІІ Кодексу газорозподільних систем, експлуатацію газорозподільних систем здійснюють виключно Оператори ГРМ.

Отже, у разі передачі суб’єктом господарювання за зазначеним договором АТ «Сумигаз» не лише права на обслуговування систем газопостачання, але й права на їх експлуатацію, дозвіл має одержати той роботодавець, який безпосередньо експлуатує газорозподільні системи та допускає своїх працівників до їх експлуатації, тобто Оператор ГРМ.

Таким чином, у ході обговорення учасники онлайн-прийому отримали вичерпні відповіді на свої питання та практичні поради в частині дотримання вимог чинного законодавства.