На Шахті «Відродження» приймали в експлуатацію лаву №168. Керівництво шахти зобов’язали усунути порушення вимог безпеки

12 грудня 2019

10 грудня 2019 року посадові особи Управління гірничого нагляду Головного управління Держпраці у Львівській області взяли участь в роботі комісії  по прийняттю в експлуатацію виїмкової дільниці лави №168 ВП «Шахта «Відродження» ДП «Львіввугілля». В межах роботи комісії проведено позапланову перевірку щодо відповідності  змонтованого (після повторної перенарізки лави) на цій дільниці гірничошахтного обладнання вимогам нормативно-правовим актам з охорони праці.

Як зазначають фахівці, на момент проведення  перевірки грубих порушень провітрювання, пилогазового режиму та порушень електровибухобезпеки не виявлено.

Проведеними контрольними вимірами анемометром АПР-2 встановлено, що лава №168 забезпечена необхідною кількістю повітря. Зокрема, при розрахунковій кількості 270 м3/хв у лаву фактично поступає 395 м3/хв  повітря.

За допомогою інтерферометра ШІ-11 встановлено, що концентрація газу метану у тупику 166 конвеєрного штреку становить 0,4%, на вихідному струмені з виїмкової дільниці лави №168 0,2%, що не перевищує допустимих концентрації.

Концентрації вуглекислого газу на момент проведення перевірки  не виявлено. Стаціонарна апаратура контролю газу метану працездатна та експлуатується відповідно до нормативних вимог.

Разом з тим, при опитуванні працівників дільниці з видобутку вугілля на знання плану ліквідації аварії, сигналів аварійного оповіщення, правил поведінки під час аварій, запасних виходів, місць розташування засобів протиаварійного захисту, самопорятунку та вміння ними користуватися 1 із 6-ти працівник показав незадовільні знання. Відтак, фахівці Головного управління рекомендували керівництву шахти провести з працівником позаплановий інструктаж щодо правил поведінки під час аварій в гірничих виробках.

Окрім цього,  під час перевірки посадові особи Головного управління виявили 30 порушень  нормативно-правових актів з охорони праці. З них левова частка – порушення паспорту кріплення лави №168 та прилеглих до неї гірничих виробок. Низку порушень зафіксовано під час здійснення канатної відкатки у виробці 168 бортового штреку. 

Відтак, керівнику шахти видано обов’язковий до виконання припис та зобов’язано до усунення виявлених порушень призупинити роботи по видобутку вугілля в лаві №168 та здійснення канатної відкатки у виробці 168 бортового штреку. 

За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто керівника дільниці з видобутку вугілля.

Інформаційно

Лава №168 обладнана механізованим комплексом 2КМ-87УМН, очисним комбайном 1ГШ-68 та вибійним скребковим конвеєром СП-250.11.

Довжина лави становить 50 м, довжина виймального стовпа – 350 м.

Гірничі роботи ведуться на глибині 560 м.

Геологічна потужність (висота) пласта П7Н «Сокальський» становить 1,53 м.

Проект виїмкової дільниці лави №168 пройшов позитивну експертизу на відповідність вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.