Ефективна взаємодія задля легальної праці

01 липня 2016

Протягом другої половини червня головні державні інспектори з питань праці продовжили активну співпрацю з районними адміністраціями та представниками фіскальної служби щодо легалізації виплати заробітної плати та підвищення мінімальної заробітної плати.

Таким чином, з 13 по 29 червня фахівці ГУ Держпраці у Львівській області взяли участь у 17 засіданнях комісій та робочих груп на яких заслухано близько 85 суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на теренах Львівщини з порушенням вимог чинного трудового та податкового законодавства. Під час таких заходів знавці трудового права роз’яснили яку відповідальність несуть суб’єкти господарювання за порушення закону про працю, про накладання штрафів та їх розміри. Фахівці звернулися до роботодавців із закликом легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати заробітної плати в «конвертах», оскільки розмір санкції за кожного працівника, щодо якого скоєно такі порушення з 1 травня цього року становить 43500 грн.        

Як підсумок такої діяльності, у Новому Роздолі, наприклад, результатом роботи комісії стала легалізація 5 робочих місць у трьох фізичних осіб-підприємців, одного приватного підприємця та на одному з ТзОВ району. Ще трьох підприємців зобов’язано невідкладно оформити трудові відносини з працівниками  під час виїзного засідання робочої групи у м. Ходорів.        

Хоч низький рівень заробітної плати, суб’єкти господарювання зазвичай пояснюють спадом виробництва та нелегким економічним становищем, однак, з метою дотримання вимог законодавства про оплату праці, таки пообіцяли з початку липня підвищити оплату праці своїх працівників.