Звільненняу зв’язку зі смертю

12 жовтня 2015

Враховуючи, неодноразові звернення громадян з приводу невиплати їм належних померлому чоловіку, дружині, чи іншим близьким членам сім’ї коштів, а також внесення запису про звільнення «у зв’язку зі смертю» та видачі родичам трудової книжки, повідомляємо.

Відповідно до пункту 4.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. N 58, зареєстрованим у Мін’юсті 17.08.93 р. за N 110 (із змінами і доповненнями), у разі смерті працівника трудова книжка під підпис видається його найближчим родичам, або ж на їх вимогу надсилається поштою. У трудовій книжці померлого працівника у розділі “Відомості про роботу” працівником кадрової служби підприємства робиться запис: “Роботу припинено у зв’язку зі смертю”.

Разом з тим слід зазначити, що трудовий договір у разі смерті працівника лише припиняється, звільнення з роботи відбувається виключно за умов представлення свідоцтва про смерть, видане в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану (далі – РАЦС), або виконавчим органом сільської, місцевої або міської ради, як підтвердження факту смерті особи. Медичне свідоцтво про смерть (форма №106/о) підставою для видачі наказу про звільнення у зв’язку із смертю не являється.

Також зазначимо, що згідно листа Мінсоцполітики від 31.12.2010 р. N 284/06/186-10 – датою припинення трудового договору, яку слід зазначити у графі 2 трудової книжки, вважається дата смерті працівника, незалежно від того працював у цей день померлий чи ні.

Відповідно до статті 1227 Цивільного кодексу України «Право на одержання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві» суми заробітної плати, пенсії, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодування у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, компенсації за невикористані дні відпустки та інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

Разом з тим, згідно з ч. 1 п. 4 ст. 51 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” №2240-III від 18.01.2001 на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом РАЦС, сім’ї померлого призначається допомога на поховання застрахованої особи.