Однією з пріоритетних функцій Держпраці є консультування працівників та роботодавців, – національний координатор проекту МОП Софія Литвин

27 червня 2017

Про незадекларовану працю та проект Міжнародної організації праці з її подолання  розповіли у програмі «Топ тема», що на Першому Західному,  національний координатор проекту МОП Софія Литвин, заступник директора департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Олена Коновалова  та начальник ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова.

Національний координатор проекту МОП Софія Литвин  повідомила, що пілотний проект з подолання незадекларованої праці впроваджується у чотирьох областях України. «Проект потрібний для того, щоб скоротити масштаби незадекларованої праці в Україні. Важливо, щоб роботодавці, працівники та суспільство загалом усвідомили ризики незадекларованої праці, а отже вмотивовано і добровільно оформили свої трудові відносини»,- зазначила Софія Литвин.

Резюмуючи, Софія Литвин наголосила, що однією з основних функцій Держпраці є консультування працівників та роботодавців щодо норм чинного законодавства та його роз’яснення.

У свою чергу Ольга Вільхова повідомила, що реалізовуючи пілотний проект, Держпраці не має на меті карати та штрафувати роботодавців. «Тому, на Львівщині триває масштабна інформаційна кампанія, проводяться семінари та зустрічі з роботодавцями та працівниками. Під час таких заходів ми активно співпрацюємо  з нашими соціальними партнерами,  об’єднаннями роботодавців, профспілками та іншими структурами з метою максимального інформування про переваги офіційного працевлаштування та недоліки нелегальної праці»,-  розповіла начальник ГУ Держпраці у Львівській області. При цьому вона зазначила, що у кожному районі  Львівщини підприємці та працівники активно долучаються до таких семінарів.

За словами Олени Коновалової, Міжнародна організація праці  підтримує та співпрацює з Державною службою України з питань праці уже тривалий час.