На онлайн-прийомі Голови Держпраці – виробничники Полтавщини

16 серпня 2017

16 серпня 2017 року Голова Держпраці Роман Чернега провів онлайн прийом з мешканцями Полтавщини.

Генеральний директор ТОВ «Спецвибухпром» Костянтин Бичковський вияснив, як застосовується принцип мовчазної згоди при виконанні робіт підвищеної небезпеки, а саме вибухових робіт та робіт, пов’язаних з використанням енергії вибуху.

Голова Держпраці пояснив механізм застосування мовчазної згоди, посилаючись на частину шосту статті 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», в якій визначено, що у  разі  якщо  у  встановлений  законом  строк  суб’єкту господарювання  не  видано  документ  дозвільного характеру або не прийнято  рішення  про відмову у його видачі, через десять робочих днів  з дня закінчення встановленого строку для видачі або відмови у  видачі  документа  дозвільного характеру суб’єкт господарювання має право провадити  певні  дії  щодо  здійснення  господарської діяльності  або видів господарської діяльності. Він зауважив, що Держпраці надсилає підприємствам, які подали всі необхідні для отримання дозволу документи, листа, який можна застосовувати як мовчазну згоду. Невдовзі уряд має прийняти постанову щодо внесення змін до відповідного нормативного акта і Держпраці видаватиме дозволи на зазначені роботи.

Начальника відділу охорони праці ПАТ «Полтавський автоагрегатний завод» Миколу Заворотнього цікавило питання: чи обов’язково проводити атестацію за умовами праці на робочих місцях, де працівникам передбачено право на пільгове пенсійне забезпечення Списками № 1 і 2, але зайнятість їх в шкідливих умовах становить менше 80 % робочого часу?

Керівник Служби пояснив, що незалежно від часу впливу на працівників шкідливих факторів для врегулювання відносин між роботодавцем i працюючими щодо реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, надання пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах зазначені робочі місця підлягають атестації в обов’язковому порядку. Перелік робочих місць, що підлягають атестації, визначає атестаційна комісія підприємства, яка і надає пропозиції щодо покращення умов праці. Керівник своєю чергою має прийняти рішення про вжиття невідкладних заходів, адже при перевірці фахівці Держпраці обовʼязково звертають увагу на виконання цих заходів.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації, − наголосив  Голова Держпраці.

На запитання директора  «Ремонтно-діагностичної фірми «Аргон-люкс» ЛТД Віктора Кірдода Олександровича щодо чинних нормативних документів, якими слід керуватись при проведенні періодичних технічних оглядів вантажопідіймальних кранів та машин, Роман Чернега повідомив, що фахівцями Держпраці та іншими заінтересованими організаціями опрацьовано проект Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання. Наразі цей документ проходить процедуру погодження в установленому порядку. На сьогодні слід керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 року № 687.

Голова Держпраці порекомендував вчасно проводити технічні огляди, звертатися за допомогою до територіальних підрозділів Служби, щоб не погіршувати статистику виробничого травматизму.