Що важливо знати про безпеку праці у школі?

06 вересня 2017

Розпочався новий навчальний рік, а тому актуальним є питання безпеки праці у навчальному закладі. Про основні вимоги та засади безпеки праці у школах, університетах, закладах професійно-технічної освіти  інформує ГУ Держпраці у Львівській області.

Передусім, слід зазначити, що керівник  навчального закладу, зокрема ректор, директор, завідувач відповідає   за   створення     безпечних      умов навчально-виховного   процесу.

Керівник призначає наказом осіб,  відповідальних за стан охорони  праці   в   структурних   підрозділах,    навчальних    кабінетах,  лабораторіях, майстернях, спортзалах, тирах (стрільбищах).  Щорічно перед початком навчального року  робоча комісія визначає готовність навчальних кабінетів, майстерень, спортзалів, ігрових та спортивних майданчиків, інших приміщень навчального закладу до нового навчального року і складає акти-дозволи на введення їх в експлуатацію. До акта-дозволу на введення в експлуатацію спортзалу і спортивних споруд додаються відомості про випробування навчального спортивного обладнання, що розміщено в них для використання в навчально-виховному процесі. Після огляду робочою комісією навчальний заклад приймає в експлуатацію комісія, створена за наказом відповідного органу управління освітою. На навчальні кабінети (лабораторії) навчального закладу складаються відповідні паспорти.Керівник не дозволяє проведення навчально-виховного процесу за
наявності  шкідливих  та  небезпечних  умов для здоров’я учасників навчально-виховного   процесу.

Перед початком навчального року працівники навчального закладу проходять щорічний медогляд. Керівник навчального закладу має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати

Також слід наголосити, що працівники мають бути проінформовані та проінструктовані щодо дій, необхідних у разі виникнення   аварійних ситуацій.