Інформаційно-роз’яснювальна робота Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці серед суб’єктів господарювання сільськогосподарського виробництва щодо безпеки праці під час проведення весняно-польових робіт

13 березня 2023
Інформаційно-роз’яснювальна робота Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці серед суб’єктів господарювання сільськогосподарського виробництва щодо безпеки праці під час проведення весняно-польових робіт.
Фахівцями Держпраці проведено технічну консультацію на робочому місці із працівниками Фермерського господарства «Рудня-Агро». Наголошено на безпечній експлуатації сільськогосподарської техніки, а саме:
– експлуатація сільськогосподарських машин має здійснюватися з урахуванням вимог експлуатаційної документації;
– вузли та елементи сільськогосподарських машин, що рухаються, обертаються і можуть становити небезпеку, мають бути огороджені захисними кожухами, які забезпечують безпеку працівників;
– не дозволяється експлуатація несправних машини та обладнання;
– не дозволяється експлуатація сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна за ввімкнутої передачі;
– перед виконанням робіт необхідно переконатися, що дроти повітряних ліній електропередач не буде зачіпати техніка;
– під час проїзду сільськогосподарської техніки потрібно дотримуватися безпечної дистанції.
Працівникам не дозволяється перебувати в зоні можливого руху маркерів або навісних машин під час розвертання машинно-тракторних агрегатів.
Під час руху агрегату не допускається одночасне обслуговування одним працівником двох або більше сівалок.
Завантаження сівалок і садильних машин насінням, садильним матеріалом та добривами має бути механізованим.
Ручне завантаження дозволяється лише за умови зупинення посівного або садильного агрегату та вимкнення двигуна трактора.
Заміну, очищення й регулювання робочих органів навісних машин і знарядь, які підняті, потрібно проводити тільки спеціальними чистками в рукавицях із зупиненим, загальмованим агрегатом та вимкнутим двигуном і вжиттям заходів, що запобігають їх самовільному опусканню.
Працівникам заборонено підніматися на або спускатися з машин під час їх руху.
Не дозволяється сівачам працювати на навісних сівалках.
Транспортування, зберігання та застосування пестицидів потрібно здійснювати з дотриманням вимог нормативно-правових актів у частині безпечного здійснення робіт із транспортування, зберігання та застосування пестицидів.
📣 Більше інформації з питань протидії торгівлі людьми, організації трудових відносин в умовах воєнного часу, охорони і гігієни праці рекомендовано шукати на порталі https://pratsia.in.ua та сайтах https://lviv.dsp.gov.ua і https://dsp.gov.ua