Медзаклади зобов’язані повідомляти Держпраці про випадки травмування громадян внаслідок використання нехарчової продукції
01 серпня 2019Фахівці ринкового нагляду Головного управління Держпраці у Львівській області впродовж липня провели низку семінар-нарад з працівниками лікувально-профілактичних закладів та районних держадміністрацій. Заходи відбулись у Перемишлянському, Самбірському, Сокальському районах, а також у м. Трускавець. Під час зустрічі сторони обговорили шляхи співпраці з метою здійснення повноважень передбачених Законом України «Про державний ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції».
Зокрема наголошувалось, що про кожний нещасний випадок, що стався внаслідок споживання (користування) нехарчової продукції, лікувально-профілактичні заклади зобов’язані впродовж доби надіслати письмове повідомлення за встановленою формою до органу державного ринкового нагляду у відповідній сфері відповідальності. Ця вимога передбачена Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру. Враховуючи те, що факт ушкодження здоров’я внаслідок нещасного випадку встановлює і засвідчує лікувально-профілактичний заклад, працівникам цих закладів було наголошено на важливості правильного кодування травм, їх обліку та повідомлення відповідних органів.
Фахівці звернули увагу, що розслідуванню підлягають всі нещасні випадки невиробничого характеру незалежно від того, чи був потерпілий у стані психічного розладу, алкогольного або наркотичного сп’яніння.
До слова, Держпраці здійснює державний ринковий нагляд за 10 видами нехарчової продукції. Серед таких: прості посудини високого тиску; ліфти і компоненти безпеки для ліфтів; канатні дороги для перевезення пасажирів, їх вузли та пристрої безпеки; обладнання, що працює під тиском; засоби індивідуального захисту; вибухові матеріали промислового призначення; обладнання та захисні системи, призначені для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах; машини та устаткування; пересувне обладнання, що працює під тиском та знаки безпеки і захисту здоров’я працівників.