Експлуатація обладнання в умовах спеки

26 липня 2024
⛑Експлуатація обладнання в умовах спеки
Спека впливає не тільки на працівників, а і на обладнання та речовини. Кожний виробник продукції під час складання технічної документації зазначає параметри навколишнього середовища, у якому може працювати обладнання чи застосовуватися (зберігатися) речовина (найбільша та найменша температури робочого та неробочого станів, відносна вологість повітря тощо).
🔥Розглянемо на прикладі декілька видів продукції.
Заповнення цистерн, балонів і бочок зрідженими газами має відповідати нормам, зазначеним у Правилах охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском.
🌡Для газів норма заповнення визначається інструкціями виробників, виходячи з того, щоб при заповненні зрідженими газами, в яких критична температура вище 50°C, у цистернах і бочках був достатній об’єм газової подушки, а при заповненні зрідженими газами, в яких критична температура нижче 50°C, ‒ тиск у цистернах і бочках за температури 50°C не перевищував установленого для них розрахункового тиску.
👷Під час зберігання і транспортування заповнені бочки повинні бути захищені від впливу сонячних променів і від місцевого нагрівання.
Балони з газами можуть зберігатись як у спеціальних приміщеннях, так і на відкритому повітрі. В останньому випадку вони повинні бути захищені від атмосферних опадів і сонячних променів.
ℹБільше інформації про найпоширеніші питання безпеки праці та трудового законодавства можна знайти на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua.