Безпечна експлуатація систем газопостачання житлових і громадських будинків

21 грудня 2021

Забезпечення умов для технічного обслуговування під час експлуатації системи газопостачання в житлових будинках
Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 08.06.2015 за № 674/27119, затверджені Правила безпеки систем газопостачання (далі – НПАОП 0.00-1.76-15).

Відповідно до вимог пункту 3.2 розділу ІІІ НПАОП 0.00-1.76-15 власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України.

Згідно з вимогами пункту 3.3 розділу III НПАОП 0.00-1.76-15 передбачено, що власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Відповідно до вимог пункту 5.4 глави 5 розділу V НПАОП 0.00-1.76-15 технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах.

Умови для технічного обслуговування забезпечується власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України.

У яких випадках відбувається відключення споживачів від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків?
Відповідно до пункту 5.7. розділу 5 глави 5 Правил безпеки систем газопостачання затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 р. № 285, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 р. за № 674/27119, підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови:

– наявності витоків газу;
– несправної автоматики безпеки;
– несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;
– відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
– самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
– не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем) технічного обслуговування згідно з вимогами пункту 5.4 цієї глави;
– не відповідності системи газопостачання житлового будинку проектній та виконавчо-технічній документації.

Що входить в обов’язки власників (балансоутримувачів та/або орендарів (наймачів)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення?
Відповідно до пункту 5.10. розділу 5 глави 5 Правил безпеки систем газопостачання затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 р. № 285, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 р. за № 674/27119, власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення повинні:

  • забезпечувати безперешкодний доступ до всіх приміщень будинків представникам газорозподільного підприємства для проведення технічного обслуговування газового обладнання і перевірки приміщень на загазованість та за необхідності відключення газового обладнання;
  • утримувати в належному стані підвали, технічні коридори і підпілля, забезпечувати постійне підтримання в робочому стані їх електроосвітлення і вентиляцію;
  • утримувати в належному стані ущільнення вводів підземних комунікацій в підвалах будинків, а також місць перетинів газопроводами елементів будівель;
  • утримувати в належному до експлуатації стані фасадні та внутрішні газопроводи;
  • своєчасно перевіряти стан і за потреби проводити ремонт димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів;
  • надавати запит газорозподільному підприємству на подавання газу до внутрішньобудинкової, квартирної системи газопостачання за 5 днів до заселення;
  • повідомляти газорозподільне підприємство про необхідність відключення газового обладнання у разі несправності димових і вентиляційних каналів;
  • своєчасно перевіряти стан і у разі потреби проводити ремонт систем урівняння потенціалів усіх металевих комунікацій (у тому числі і газових) всередині будівлі та перевіряти системи захисного заземлення, змонтованого в будівлі обладнання, яке підключено одночасно до газової та електричної мереж.
  • Цей перелік обов’язків не є вичерпним. Остаточний перелік обов’язків визначається конкретними умовами експлуатації відповідного обладнання.

Яка періодичність перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів? Чи передбачена обов’язкова форма акту після їх перевірки?
Відповідно до вимог пункту 6.1 глави 6 розділу V Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міненерговугілля від 15.05.2015 № 285, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 за № 674/27119 (далі – НПАОП 0.00-1.76-15), безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів (далі – ДВК) житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

Перевірка і прочищення ДВК повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Згідно з вимогами пункту 6.8 глави 6 розділу V НПАОП 0.00-1.76-15 періодичній перевірці і прочищенню підлягають димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, – не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, – два рази на рік (навесні і восени).

Перевірка і прочищення спеціалізованою організацією ДВК комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом, рекомендована форма якого наведена у додатку 2 до НПАОП 0.00-1.76-15.

Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів 12 місяців.

У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.