Черговий крок до уніфікації підходів до здійснення державного нагляду (контролю)

26 січня 2021

Цього року набув чинності наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 27.10.2020 № 2161 «Про затвердження форм документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Державною службою України з питань праці», яким, зокрема, затверджена форма Акту, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду.

Сьогодні, 26 січня, за дорученням т.в.о. Голови Держпраці Віталія Сажієнка, в режимі відеоконференції відбулося навчання інспекторів праці всієї країни з питань використання затверджених форм документів з метою забезпечення єдиних підходів до оформлення документів, які складаються за результатами здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Захід проведено під головуванням заступника Голови Держпраці Ігоря Дегнери та за участі начальника управління інспекційної діяльності Держпраці Олега Гнатюка, директора департаменту з питань праці Держпраці Володимира Гончарука.

Під час навчання обговорено підходи до формування документів та проблемні питання, що виникають під час оформлення результатів контрольних заходів.

Довідково. Упродовж 2020 року пройшли навчання 1509 інспекторів праці. Результатом проведеного навчання став новий універсальний інспектор праці, який у повному обсязі володіє всіма необхідними знаннями та навиками як у сфері законодавства про працю, так і з питань безпеки та гігієни праці, та у повній мірі реалізує завдання, що ставляться перед інспекцією праці, для досягнення високого рівня захищеності працівників під час їхньої роботи, підвищення продуктивності та ефективності бізнесу, досягнення практичного балансу у відносинах між працівниками та роботодавцями.