Чотирьох неоформлених працівників виявили під час інспекції охоронної фірми

18 грудня 2020

 

Під час інспекційного відвідування підприємства, що надає охоронні послуги, фахівці Управління Держпраці виявили чотирьох працівників, з якими роботодавець не уклав трудовий договір.

Як встановлено перевіркою, протягом 01.11.2020 – 30.11.2020 рр. підприємство не подавало повідомлень про прийняття на роботу працівників. Проте в ході інспекційного відвідування роботодавець надав копію цивільно-правового договору, укладеного з працівниками. Згідно з документами, троє осіб виконували трудові функції охоронників на окремих об’єктах, ще одна особа проходила стажування на підприємстві. Слід зазначити, що дані договори укладені саме в перший день проведення інспекційного відвідування.

Враховуючи результати проведеної перевірки, Управління Держпраці зафіксувало порушення підприємством вимог ч.1, ч.3 ст.24 КЗпП України, що полягає у фактичному допуску до роботи чотирьох працівників без укладення трудового договору.

ГУ Держпраці наголошує, відповідно до чинного трудового законодавства, роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. Недотримання роботодавцем норм щодо оформлення працівників належним чином передбачає адміністративну та фінансову відповідальність.

Відтак, за вчинення порушення вперше фінансова санкція за одного неофрормленого працівника складає десять мінімальних заробітних плат, встановлених законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно таке порушення.
При вчиненні такого порушення повторно протягом двох років роботодавцю загрожує санкція у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного не задекларованого працівника.