Чи необхідно суб’єкту господарювання отримувати дозвіл на експлуатацію роторної системи паркування автомобілів?

01 квітня 2021

Частиною третьою статті 21 Закону України «Про охорону праці» визначена необхідність одержання роботодавцем дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Набуття права на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки може здійснюватися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107 затверджено Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 21 Порядку експлуатація (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б переліку, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 № 77 (далі – Перелік), здійснюються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Відповідно до пункту 3 групи Б Переліку до такого устатковання належать підйомники для підіймання транспортних засобів.

Враховуючи викладене, суб’єкту господарювання, який має намір експлуатувати роторні системи паркування автомобілів, необхідно подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.