Держпраці підтримує продовження дії Національної стратегії тристороннього співробітництва з протидії ВІЛ/СНІДу у сфері праці

05 грудня 2017

У рамках проекту Міжнародної організації праці «Зменшення стигми та дискримінації у зв’язку з ВІЛ для захисту працюючих жінок та чоловіків від неприйнятних форм праці в Україні» Держпраці спільно з МОП проведено семінари для профільних спеціалістів територіальних органів Держпраці. Навчання пройшли 28 фахівців з питань гігієни праці.

Мета Проекту – зміцнити спроможність тристоронніх партнерів МОП в Україні у протидії поширенню епідемії ВІЛ шляхом зменшення стигми та дискримінації за ВІЛ-статусом у сфері праці.

Однією з основних функцій Держпраці є забезпечення проведення роз’яснювальної роботи щодо недопущення дискримінації на робочих місцях ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

Так, за час впровадження Проекту фахівці з питань гігієни праці Держпраці провели 5275 семінарів та нарад, надали 11468 консультацій з питань профілактики та недопущення дискримінації на робочих місцях ВІЛ-інфікованих. На 631 підприємстві запроваджено програму з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу на робочих місцях.

На підсумковому засіданні учасників Проекту начальник відділу з питань гігієни праці Держпраці Людмила Харчук зазначила, що результати роботи фахівців з питань гігієни праці, які здійснюють моніторингові візити на підприємства, свідчать, що переважна більшість підприємств та організацій не має чіткого стратегічного плану протидії епідемії ВІЛ/СНІДу.

«На більшості підприємств у колективних договорах відсутні положення стосовно питань ВІЛ/СНІДу, відмічено досить низький рівень поінформованості менеджменту та працівників щодо означеної проблеми, немає комплексних програм профілактики ВІЛ/СНІДу», – наголосила Людмила Харчук.

Як констатували учасники заходу, політика профілактики ВІЛ/СНІДу на підприємствах поки що перебуває на стадії формування.

Держпраці підтримує продовження дії Національної стратегії тристороннього співробітництва з протидії ВІЛ/СНІДу у сфері праці на 2019-2023 роки.