Детінізація зайнятості – пріоритет у роботі інспектора праці

14 вересня 2018

Сьогодні, 14 вересня,  заступник начальника Управління з питань праці ГУ Держпраці у Львівській області Андрій Материцький  вручив  службове посвідчення інспектора праці органу місцевого самоврядування  представнику Розвадівської сільської ради Миколаївського району Ігорю Бидзюрі.

Окрім цього, службове посвідчення інспектора праці органу місцевого самоврядування отримала  представниця Дублянської селищної ради Самбірського району Зоряна Гаталяк. 

Під час зустрічі з інспекторами праці Андрій Материцький   окреслив основні напрямки  їхньої роботи. При цьому він наголосив, що подолання незадекларованої праці є пріоритетом  у  роботі інспекторів праці.

Разом з тим він закликав  інспекторів праці органів місцевого самоврядування   провести інформаційно-роз’яснювальні заходи з питань дотримання трудового законодавства. Відтак поінформувати роботодавців та працівників про переваги офіційного працевлаштування та ризики незадекларованої праці.

Водночас  нагадати, що  за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) суб’єкти господарювання несуть відповідальність у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Нагадаємо, що посада інспектора праці була впроваджена у зв’язку із делегуванням органам місцевого самоврядування повноважень із здійснення контролю у сфері зайнятості та оплати праці.

Контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням.

До слова, інформацію щодо виданих посвідчень інспекторам праці органів місцевого самоврядування можна перевірити на сайті Держпраці у розділі “Здійснення державного контролю  за додержанням законодавства про працю” підрозділі – Інформація про службові посвідчення інспекторів праці органів місцевого самоврядування   або за телефоном (044) 288-10-00.