Для працівників ТзОВ «Енергія – Новий Розділ» проведено семінар щодо підвищення рівня безпеки при експлуатації об’єкту обеззараження води методом хлорування

03 березня 2021

Головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Ярослав Файчак провів семінар з питань охорони праці з хлорувальниками водозабору ТзОВ «Енергія – Новий Розділ» .
Одним із основних видів діяльності підприємства є забір, очищення та постачання води у місті Новий Розділ. Загалом у хлораторній водозабору працює 5 осіб.
З працівниками проаналізовано заходи щодо дотримання безпечних умов праці, які проводяться на підприємстві під час виконання робіт з експлуатації та обслуговування об’єкту обеззараження води методом хлорування. Однією з основних вимог є утримання обладнання у безпечному технічному стані. Також важливо дотримуватись вимог безпеки при виконанні робіт на висоті. Обов’язково користуватись засобами колективного та індивідуального захисту.
«Хлор подразнює дихальні шляхи та викликає набряк легенів. При високих концентраціях смерть наступає від 1-2 вдихів, при менших концентраціях — дихання припиняється через 5-25 хвилин. Відтак вкрай важливо використовувати надійні засоби захисту. Серед таких промислові фільтруючі протигази марок “В”,”М”, цивільні протигази, військові протигази. А при концентраціях хлору в повітрі більше ніж 8,6 мг/л потрібно використовувати тільки ізолюючі протигази», – зазначив держінспектор Ярослав Файчак. Також фахівець розповів, що надаючи першу допомогу потерпілому необхідно спершу одягнути на ураженого протигаз, винести на свіже повітря, зробити інгаляцію кисне, а очі промити 2%-ним розчином соди. При подразненні дихальних шляхів надати потерпілому вдихати нашатирний спирт, бікарбонат натрію, буру.
Роз’яснюючи причини та обставини нещасних випадків, які траплялись в галузі, фахівець наголосив на важливості проведення якісних навчань, перевірок знань з питань охорони праці та інструктажів.
Під час навчання представник Головного управління надав вичерпні відповіді на запитання працівників, а керівництву надав низку пропозицій щодо підвищення рівня безпеки.