Фахівці ГУ Держпраці розглянули Програму розвитку гірничих робіт ПАТ «Шахта «Надія» на 2019 рік

14 грудня 2018

У середу, 12 грудня, під головуванням заступника начальника Головного управління Держпраці у Львівській області Андрія Стецька відбулася нарада  з керівником та фахівцями ПАТ «Шахта «Надія».

Під час наради присутні розглянули програму розвитку гірничих робіт ПАТ «Шахта «Надія» на 2019 рік та обговорили стан охорони праці на  шахті.

Зокрема, в.о. директора шахти Сергій Троцько поінформував про виконання умов погодження ГУ Держпраці у Львівській області програми розвитку гірничих робіт на 2018 рік. Також він розповів про стан виконання робіт з капітальних ремонтів стаціонарного обладнання, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та гірничих виробок пожежно-зрошувальним трубопроводом і первинними засобами пожежогасіння.

Слід зазначити, що усі умови погодження Головним управлінням програми розвитку гірничих робіт на 2018 рік ПАТ «Шахта «Надія» виконано.

До прикладу, забезпечено в повному обсязі  шахтарів індивідуально закріпленими ізолювальними саморятівниками, спецодягом, спецвзуттям. Виконується графік періодичного проходження підземними працівниками практичного тренування в саморятівниках у спеціальних «димових камерах». Також шахта отримала експертні висновки, що дають право експлуатувати окреме стаціонарне обладнання, граничний термін експлуатації якого закінчився.

Водночас фахівці Головного управління вказали на окремі недоліки при оформленні Планів гірничих виробок з нанесеною програмою розвитку гірничих робіт на 2019 рік, з якими фахівці ПАТ «Шахта «Надія» погодилися та взяли на доопрацювання.

За результатами наради визначено низку питань, які потребують термінового вирішення ПАТ «Шахта «Надія» для забезпечення безпечних умов праці шахтарів. Зокрема, це забезпечення провітрювання підготовчих та очисних вибоїв у відповідності до вимог Правил безпеки у вугільних шахтах, оснащення центральної електропідстанції та інших камер, в яких встановлено енергоустаткування з масляним заповненням, автоматичними установками порошкового пожежогасіння,  здійснення захисту у підземних мережах напругою понад 1140 В трансформаторів та електродвигунів від витікань на землю.

Окрім цього, задокументовано відповідним протоколом інші питання, які планово упродовж 2019 року потрібно  вирішити керівництву ПАТ «Шахта «Надія».

Підсумовуючи,  Андрій Стецько наголосив на необхідності усунення ПАТ «Шахта «Надія» вказаних зауважень та порушень нормативно-правових актів з охорони праці, і лише за умови їх вирішення Головне управління повторно розгляне питання щодо погодження програми розвитку гірничих робіт ПАТ «Шахта «Надія» на 2019 рік у відповідності до вимог чинного законодавства.