Фахівці ГУ Держпраці розглянули стан виконання Програми розвитку гірничих робіт вуглевидобувних шахт

10 жовтня 2018

Днями під головуванням начальника відділу нагляду у вугільній промисловості Володимира Осадці відбулася спільна нарада, в межах якої присутні розглянули плани розвитку гірничих робіт вугільних шахт за 9 місяців 2018 року та обговорили стан охорони праці на вугільних шахтах.

Зокрема, керівники шахт поінформували про виконання умов погодження програм розвитку гірничих робіт за 9 місяців 2018 року. Окрім цього, вони повідомили про виконання капітальних ремонтів стаціонарного обладнання шахт ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія».

Окремо присутні обговорили питання забезпечення вугільних підприємств засобами індивідуального захисту шахтарів, гірничих виробок пожежно-зрошувальним трубопроводом та первинними засобами пожежогасіння.

Як позитивне, слід відзначити, що шахти  ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» протягом 9 місяців 2018 року провели значну роботу щодо проведення експертизи гірничошахтного обладнання (підйомні комплекси шахт, вентилятори головного провітрювання, шахтні котельні, метанометрична техніка, тощо), граничний термін експлуатації якого закінчився, з метою визначення його подальшої безпечної експлуатації.

Шахти ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» отримали всі дозволи на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки.

Водночас на шахтах ДП «Львіввугілля»,залишається невирішеною низка проблемних питань. Зокрема, на ВП Шахта «Червоноградська» та ВП «Шахта «Лісова» ДП «Львіввугілля» не вирішено питання щодо отримання нових акту про надання гірничого відводу та спеціального дозволу на користування надрами (дія чинних акту про надання гірничого відводу та спеціального дозволу на користування надрами закінчилася). Не забезпечено окремі гірничі виробки в повному обсязі пожежно-зрошувальним трубопроводом (по шахтах ДП «Львіввугілля» не вистачає 11866 м ПЗТ, в т.ч. 1046 м по ВП «Шахта «Великомостівська», 1700 м по ВП «Шахта «Межирічанська», 550 м по ВП «Шахта «Відродження», 3320 м по ВП «Шахта «Лісова», 5190 м по ВП «Шахта «Степова» та 60 м по ВП «Шахта «Червоноградська»). Залишається невирішеними низка проблемних питань по ВП «Шахта «Зарічна», яка з 2015 року припинила вуглевидобуток і функціонує в режимі водовідливу, – по шахті повністю розу згоджений план ліквідації аварії, не проведено експертні обстеження та не отримано позитивні експертні висновки щодо безпечної експлуатації вентиляторів головного провітрювання та значної частини обладнання підйомних комплексів шахти.

За результатами наради ГУ Держпраці у Львівській вручено керівництву ДП «Львіввугілля» відповідний протокол, де відображені всі обов’язкові до виконання умови погодження програм розвитку гірничих робіт на ІІ півріччя 2018 року.