Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели перевірку ДП “ЛОРТА”: виявлено понад 130 порушень з питань охорони праці

18 травня 2018

У квітні цього року фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели перевірку  Державного підприємства  «Львівський державний завод  «ЛОРТА»

Під час контрольного заходу проаналізовано дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Відтак інспектори виявили  понад 130 порушень з питань з охорони праці та промислової безпеки.

З-поміж усіх варто відокремити низку порушень. Зокрема керівник підприємства ( в.о.директора )  не пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Також не забезпечено проведення медичних оглядів працівникам підприємства. Також працівники не в повній мірі забезпечені якісним спецодягом та спецвзуттям. Допускаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою працівники без спеціального навчання. 

Водночас підприємство не одержало дозволи Держпраці на експлуатацію (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, а саме : лінійної частини газопроводу середнього тиску, шафового регуляторного пункту ШРП (УШГБ), блочних інжекційних пальників середнього тиску, устатковання напругою понад 1000В (електричне устатковання електричних станцій та мереж; технологічне електрообладнання), автовишки МШТС .

При цьому допускається до експлуатації несправне технологічне обладнання: гідравлічний прес, свердлильний верстат, різьбонарізний верстат, радіально-свердлильний верстат, заточувальний верстат. 

Разом з тим не проведено експертне обстеження автомобільного, баштового, козлових,  пневмоколісних кранів та автовишки після закінчення граничного строку експлуатації та  не проведено позачерговий технічний огляд автомобільного, козлового, баштового, пневмоколісних кранів та автовишки МШТС після закінчення граничного строку експлуатації.

Не здійснюється  перiодичний огляд з’ємних вантажозахоплювальних пристроїв.

Разом з тим виявлено порушення щодо експлуатації котлів та посудин. Зокрема  не проведено технічне опосвiдчення водогрійних  та парових котлів, економайзерів. Не зняті з обліку зареєстровані посудини в органах Держпраці у зв’язку з списанням.

Водночас були виявлені порушення і щодо експлуатації ліфтів. Зокрема відсутнє експертне обстеження  та позачерговий технічний огляд вантажних ліфтів. Ліфти не забезпечені паспортами від заводу виробника

Також  інспектори виявили порушення  у автотранспортному цеху підприємства. Диски коліс автомобіля КАМАЗ- самоскид ненадійно закріплені на маточинах. Також є тріщини та погнутості дисків коліс.

В автомобілі для перевезення пасажирів двері для посадки та висадки людей в несправному стані. Не сформовано плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці водіїв підприємства.

Не організовано проведення лабораторних досліджень умов праці на робочих місцях працівників.

У зв’язку з виявленням порушень, керівника попереджено  про необхідність негайного зупинення робіт (виробництва).

У зв’язку з виявленням порушень керівника попереджено  про необхідність негайного зупинення робіт (виробництва), а саме: заборонити експлуатацію багатофункціонального верстату, 2 свердлильних верстатів,   3 заточувальних верстатів, різьбонарізного верстату, радіально-свердлильного  верстату. Також йдеться про заборону виконання робіт в акумуляторній, експлуатацію лінійної частини газопроводу середнього тиску, шафового регуляторного пункту ШРП; блочних інжекційних пальників середнього тиску БИГ, експлуатацію трансформаторних підстанцій 6/0,4 кВ (28 шт), виконання робіт в електроустановках 6/0,4 кВ, виконання робіт на висоті, виконання електровимірювальних робіт.

Заборона експлуатації автомобіля КАМАЗ-самоскид, ТОЙОТА н/з 12-75ТА вантажних ліфтів (21 шт), пасажирських ліфтів (8 шт), автомобільного крана КТА-16, козлового крана ККС-10Т25 , козлового крана КК-0-12,5, баштового крана КБ-100,  мостового крана, пневмоколісних кранів КС-4361 А, автовишки МШТС, водогрійного котла КВГМ-50, водогрійних котлів ТВГМ-30, парових котлів ДКВР 10-13, економайзерів, 1 до усунення порушень.  

Фото: джерело google.com.ua