Про засоби індивідуального захисту йшлося під час семінару у ТзОВ  «Лінкс лабораторії»

18 травня 2018

Днями у ТзОВ  «Лінкс лабораторії»,  що у Стрию відбувся семінар з питань охорони праці. Превентивний захід  провели головні державні інспектори  ГУ Держпраці у Львівській області.

Під час наради  розглядалися вимоги Технічного регламенту засобів індивідуального захисту. Зокрема йшлося про вимоги до засобів захисту органів зору (при роботі зварювальника) та до засобів захисту, що призначаються для запобігання падінню з висоти і  застосовуються під час ремонту та чищення димарів, повітропроводів.

Разом з тим інспектори розповіли про перелік та зміст документації, якою повинні супроводжуватись засоби захисту. Особливу увагу було зосереджено на  маркуванню засобів індивідуального захисту знаком відповідності технічним регламентам .

Окрім того, присутніх поінформували про  вимоги «Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників». Відтак, суб’єкт господарювання повинен забезпечити  встановлення знаків безпеки і/або захисту здоров’я працівників,  якщо немає можливості усунути або обмежити небезпеку шляхом застосування засобів колективного захисту або вжиття заходів до організації праці, запровадження безпечних технологічних процесів і методів роботи; та забезпечити навчання найманих  працівників  щодо  змісту знаків безпеки і захисту здоров’я на робочому місці.

Також в межах заходу розглянули окремі витяги  Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я під час використання обладнання, що надається працівникам для використання у роботі.

Обладнання, що надається працівникам та використовується ними за призначенням, має бути технічно справним і відповідати вимогам технічних регламентів, якщо обладнання виготовлене після дати набуття обов’язкового застосування відповідних технічних регламентів, що поширюються на це обладнання.

Роботодавець повинен вживати необхідних заходів для забезпечення того, щоб протягом строку своєї експлуатації обладнання утримувалося на відповідному рівні, шляхом належного технічного обслуговування і ремонту відповідно до вимог експлуатаційних документів на обладнання.

ГУ Держпраці наголосили, що роботодавцю необхідно здійснювати моніторинг і оцінку технічного стану обладнання шляхом проведення перевірок (первинний, періодичний, позачерговий технічні огляди, експертне обстеження) та нагляду за його безпечною експлуатацією відповідно до вимог  Правил і нормативно-правових актів з охорони та гігієни праці.