ФОПа, що займається прийманням вторинної сировини, оштрафовано за низку порушень законодавства про працю

19 червня 2019
Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели інспекційне відвідування  у ФОПа, що займається  прийманням та сортуванням вторинної сировини, зокрема склотари, склобою, макулатури, полімерних відходів. 
 Під час контрольного заходу встановлено, що підприємець  допустив до роботи  2 працівників без належного  оформлення трудових відносин. За це порушення роботодавцеві доведеться сплатити двісті п'ятдесят тисяч триста вісімдесят  гривень. Нагадаємо, що відповідно до абзацу другого частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) суб’єкти господарювання несуть відповідальність у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.
 Окрім цього, підприємець не  забезпечив  проведення нарахування та виплату індексації грошових доходів  приймальникам склотари  за листопад – грудень 2018 року. За  це  роботодавця  оштрафовано на вісімдесят три тисячі чотириста шістдесят  гривень.  Зазначимо, що індексація заробітної плати є  мінімальною державною гарантією в оплаті праці. А за недотримання мінімальних  державних гарантій в оплаті праці законодавством передбачена відповідальність у розмірі 41 730 грн.
 За порушення інших вимог трудового законодавства про працю передбачена відповідальність у розмірі 4173 грн.  Так, на день проведення інспекційного відвідування не надано підтверджуючих документів, які б свідчили про ознайомлення з графіком щорічних відпусток працівниками.  За це  роботодавця оштрафовано на  чотири тисячі сто сімдесят три  гривні.