Голова Держпраці Роман Чернега провів онлайн-прийом з громадянами Хмельниччини

06 листопада 2019

На онлайн-прийом до Голови Держпраці Романа Чернеги звернулися громадяни Хмельниччини з проблемними питаннями, які виникають у їхній роботі.

Директор ТзОВ «Яблуневий дар»  Євген Краснопортко, звернувся з проханням роз’яснити, чи потрібно подавати Декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці щоразу як підприємство змінює місце проведення зварювальних робіт?

Голова Держпраці зазначив, що загальний порядок щодо повідомлення адміністратора або відповідного дозвільного органу про відповідність матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. №922. Декларування відповідності матеріально-технічної бази законодавчим та нормативно-правовим актам з охорони праці щодо виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки здійснюється відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки затвердженого Постановою КМУ від 26 жовтня 2011 р. №1107. Так, згідно з вимогами п.21 Порядку, декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці складається за формою, що міститься у додатку №8 до Порядку та подається за місцезнаходженням або у випадках, передбачених законом – за місцем провадження діяльності або місцезнаходженням відповідного об’єкта.

Роман Чернега наголосив, що форма декларації передбачає зазначати місце виконання робіт підвищеної небезпеки, але не зобов’язує вказувати його з точністю до адреси. Наприклад, якщо у декларації зазначено, що місцем виконання робіт є територія Хмельницької області, то при виконанні робіт працівниками підприємства в різних куточках області інших декларацій реєструвати не потрібно. Також, в одній декларації можна вказувати декілька адрес проведення робіт, які виконуються підприємством, що заощадить час на їх подання.  

Фізична особа-підприємець Алла Попік (Аквапарк «7 ОКЕАН») звернулася з питанням щодо цивільно-правового договору. Підприємця цікавить, що має робити роботодавець у разі настання нещасного випадку з працівником, який працює за цивільно-правовою угодою?

Голова Держпраці роз’яснив, що нещасні випадки з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, відповідно до пункту 10 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337, підлягають спеціальному розслідуванню.

У разі настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння) з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, роботодавець зобов’язаний протягом двох годин з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2 цього Порядку:

  • територіальному органу Держпраці;
  • робочому органу Фонду;
  • керівнику підприємства (установи, організації), на території якого сталися нещасний випадок або гостре професійне захворювання (отруєння), якщо потерпілий є працівником іншого підприємства (установи, організації);
  • керівнику первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці (у разі наявності на підприємстві (в установі, організації) кількох профспілок – керівнику профспілки, членом якої є потерпілий), а у разі відсутності профспілки -уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці;
  • уповноваженому органу чи наглядовій раді підприємства (у разі її утворення);
  • органу ДСНС у разі, коли нещасний випадок стався внаслідок пожежі;
  • місцевій держадміністрації або органові місцевого самоврядування (у разі відсутності уповноваженого органу чи наглядової ради підприємства);
  • органу галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності – територіальному профоб’єднанню;
  • органу поліції (у разі настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання (отруєння), що призвели до тяжких (у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого) чи смертельних наслідків, смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків).

Повідомлення про нещасний випадок надається за місцем настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання (отруєння), а у разі настання нещасного випадку внаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів – за місцем реєстрації підприємства (установи, організації).

Впродовж одного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення створюється спеціальна комісія для проведення розслідування даного нещасного випадку.