Головне управління Держпраці у Львівській області посилює співпрацю з Об’єднанням профспілок Львівщини

06 жовтня 2020

У понеділок,  5 жовтня, з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю, відбулося урочисте підписання угод про співпрацю між Головним управління Держпраці у Львівській області ,Об’єднанням профспілок Львівщини та Львівський обласним центром зайнятості.

«Ми не починаємо співпрацю, ми її продовжуємо і посилюємо.  Держпраці зацікавлена в співпраці з Профспілками, як з надійним партнером в частині захисту конституційних прав працівників та боротьбі за гідну працю»,- зазначила начальник Головного управління Ольга Вільхова.  Також вона повідомила, що співпраця полягатиме в частині моніторингу дотримання трудового законодавства, широкомасштабної превентивної роботи та спільних заходів контролю в частині виявлення незадекларованої оплати праці.

Як повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості населення Василь Барилюк, ситуація на ринку праці з початку пандемії коронавірусу і запровадження карантину значно погіршилася. Станом на 1 жовтня статус безробітного має більше 28 тис осіб, з них 25 тис отримують допомогу з безробіття. Для порівняння, станом на 12 березня, коли лише починався карантин, на обліку на Львівщині було приблизно 12 600 осіб, а впродовж карантину звернулося більше 45 тис осіб.  

Голова Об’єднання Профспілок Львівщини Роман Дацько зауважив, що наразі, в Україні, за нормами ООН, 40% населення – це «бідні люди». Особа вважається бідною, якщо заробляє не більше 5 доларів в день. Також у нашій державі заборгованість по заробітній платі становить 3,4 млрд грн. У Львівській області – 94 млн грн заборгованості. Також він наголосив, що завдяки ефективній співпраці з Головним управлінням Держпраці у Львівській області вдалося повернули працівникам 7 млн грн незаконно недоотриманих коштів.

«У нас вже була підписана угода з Головним управлінням Держпраці у Львівській області, сьогодні ми її продовжили. За період співпраці ми провели 6 тис перевірок, притягнуто до адміністративної, дисціплінарної і кримінальної відповідальності 102 керівники за недотримання законодавства. А з Львівським обласним центром зайнятості населення ми вперше підпишемо угоду, хоч вже  до цього співпрацювали. Я дякую і управлінню Держпраці і центру зайнятості за ту спільну роботу, яку виконуємо разом» – зазначив Роман Дацько.

Окрім цього, під час заходу відзначили 30-ти річчя Федерації профспілок України та 30-ти річчя газети Об’єднання профспілок Львівщини “Життя і Праця”.

Ольга Вільхова привітала ювілярів та побажала міцності духу та ще багато років плідної праці.