ГУ Держпраці довело у суді, що на підприємстві, де загинув працівник приховувалися трудові відносини

01 листопада 2017

ГУ Держпраці у Львівській області виграло апеляцію у справі проти  будівельної компанії, де загинув дев’ятнадцятирічний працівник під час виконання своїх трудових обов’язків. Відповідне рішення ухвалив Вінницький апеляційний адміністративний суд.

15 грудня 2016 року  трапився нещасний випадок з різноробочим, що працював на будівельному майданчику Товариства «Золота Середина». Будівельний майданчик був розташований  у місті Стрий Львівської області. При цьому підприємство  зареєстроване у Хмельницькій області.

 Після нещасного випадку ГУ Держпраці у Львівській області призначено спеціальне розслідування.

Під час розслідування представники будівельної фірми намагалися довести, що відносини між товариством і загиблим були цивільно-правовими. Оскільки, якщо відносини цивільно-правові, то підприємство не несе відповідальності за безпеку праці цього працівника.

Відтак  членам комісії  було надано цивільно-правовий договір з працівником.  

Проте, під час перевірки фахівці ГУ Держпраці  встановили, що між працівником і роботодавцем були саме трудові відносини. Зокрема, він був ознайомлений з Інструкцією з охорони праці для підсобного робітника, якою його проінформовано про обов’язки на будівельному майданчику, визначено небезпечні і шкідливі фактори наявні на робочому місці,  а також потерпілому було роз’яснено право на пільги, які передбачені чинним законодавством про працю, однак незважаючи на це,  трудовий договір з працівником не уклали.

Враховуючи це, ГУ Держпраці у Львівській області  на Товариство було накладено штраф в розмірі 96000 гривень за фактичний допуск працівника до роботи без укладення трудового договору. Втім, підприємство оскаржило штраф у Хмельницькому окружному адміністративному суді. Відтак ГУ Держпраці у Львівській області подало апеляційну скаргу на зазначене судове рішення, яка обґрунтовувалася тим, що працівником згідно Закону України «Про охорону праці» є особа, яка працює саме за трудовим договором. Факт ознайомлення працівника із зобов’язаннями в сфері охорони праці свідчить про обов’язок роботодавця укласти саме трудовий договір. При цьому, наданий під час перевірки цивільно-правовий договір жодним чином не спростовує зазначеного порушення законодавства і перешкоджав реалізації права працівника на належні та безпечні умови праці. Як результат, постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу Управління задоволено та скасовано рішення суду першої інстанції, що було прийнято на користь суб’єкта господарювання.

За фактом загибелі працівника на даний час триває кримінальне провадження.

ГУ Держпраці у Львівській області вкотре наголошує, що відповідно до частини 5 статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.