ГУ Держпраці у Львівській області доведено у Верховному суді правомірність застосованого штрафу за не допуск інспектора праці до перевірки

19 лютого 2018

У березні 2017 року ГУ Держпраці у Львівській області відповідно до статті 265 КЗпП Укрїни за недопущення до проведення перевірки з питань оформлення трудових відносин винесено постанову про застосування штрафної санкції у розмірі  320 тис.грн. на ТзОВ «Еней».

Однак, товариство звернулось до суду з позовом про скасування цієї постанови, мотивуючи  тим, що вона була прийнята з порушенням норм чинного законодавства.

Судами усіх інстанцій, зокрема  Львівським окружним  адміністративним, Львівським апеляційним  адміністративним  і Верховним Судом відмовлено ТзОВ «Еней» в задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що посадові особи Держпраці діяли в межах повноважень та у спосіб передбачений законом.

Слід зазначити,  що рішення Верховного Суду є остаточним  та оскарженню не підлягає. Відтак, товариству таки  доведеться сплатити 320 тисяч гривень штрафу. 

Наголошуємо суб’єктам господарювання, що інспектор праці, як терорганів Держпраці, так і органів місцевого самоврядування, має право на проведення перевірки за наявності у нього службового посвідчення. Легітимність посвідчень інспекторів праці  можна перевірити на сайті Державної служби України з питань праці. При цьому суб’єкти господарювання на вимогу інспектора повинні надати необхідні для перевірки документи.

Головне управління Держпраці вкотре закликає роботодавців неухильно дотримуватись вимог трудового законодавства з метою захисту прав найманих працівників та уникнення випадків застосування штрафних санкцій.