Роман Чернега: «Сьогодні увесь ресурс Держпраці має бути задіяний у боротьбі з «тіньовою» зайнятістю»

18 грудня 2017

Головною темою для обговорення на засіданні колегії Державної служби України з питань праці, що відбулося 14 грудня 2017 року, стало питання незадекларованої праці в Україні.

Розв’язання цієї проблеми потребує тісної співпраці органів державної влади, соціальних партнерів та міжнародних експертів. Саме на цьому наголосив Голова Держпраці Роман Чернега, відкриваючи засідання: «Процес інституційних реформ в системі Держпраці триває. З огляду на те, що наша діяльність тісно повʼязана з реформуванням інших напрямів соціальної політики, зокрема пенсійною реформою, ми маємо діяти злагоджено і оперативно спільно з Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом, органами місцевого самоврядування, адже часові рамки жорсткі і ми повинні продемонструвати вагомі результати вже сьогодні. Керівництво держави поставило перед Держпраці низку важливих завдань. І одним з головних є зниження рівня «тіньової» зайнятості на ринку праці».

Керівник відомства наголосив на активній взаємодії з органами місцевого самоврядування: вже 187 інспекторів праці органів місцевого самоврядування отримали посвідчення і приступили до роботи.

Вагомих результатів вдалося досягти, – констатував очільник Держпраці, – завдяки спільній роботі з Державною фіскальною службою і Пенсійним фондом України. За даними Пенсійного фонду України, кількість застрахованих осіб з початку 2017 року збільшилася більш як на 230 тисяч, в тому числі кількість найманих працівників збільшилася на понад 193 тисячі. Відповідно збільшились і  надходження до державного бюджету. Найбільше зростання застрахованих  осіб демонструють місто Київ, Одеська, Харківська, Вінницька і Київська області, за видами економічної діяльності – сільське, лісове, рибне господарство, оптова і роздрібна торгівля, ремонт автотранспорту, будівництво.

Пріоритетним напрямом залишається інформаційно-роз’яснювальна робота Держпраці. Роман Чернега відзначив, що позитивний вплив таких заходів очевидний. Люди отримують необхідні знання щодо своїх трудових прав, соціальних гарантій, роботодавці усвідомлюють переваги функціонування в законодавчому полі і роблять вибір на користь легальної праці. А у підсумку виграє вся країна, бо це шлях економічного розвитку і соціальної стабільності.

«Працювати легально – це має стати трендом сьогодення», – підкреслив Голова Держпраці.

Директор департаменту з питань праці Держпраці Ігор Дегнера поінформував присутніх про результати моніторингу заборгованості із заробітної плати. Більша частка загальної суми заборгованості припадає на економічно активні підприємства. Станом на 11 грудня борги працівникам економічно активних підприємств становлять 1 млрд 356 млн грн., або 63 % загальної заборгованості із заробітної плати.

Серед державних підприємств найбільшу заборгованість мають підприємства, що належать до сфери підпорядкування ДК „Укроборонпром”, Міненерговугілля, Державіаслужби, Донецької військово-цивільної адміністрації, Міноборони, Мінагрополітики, Мінрегіонбуд, Фонду державного майна України.

На вимогу інспекторів праці Держпраці підприємства-боржники погасили заборгованість із заробітної плати на суму 846 млн 715 тис. гривень перед 225 тис. 300 працівниками.

На засідання колегії були запрошені і заслухані керівники найбільших підприємств-боржників Київської області – ТОВ “Груп ДФ Інтернешнл Юкрейн”, ДП “Проектний інститут “Укрметротунельпроект”, ДП «Київський науково-дослідний інститут гідроприладів», ДП «Завод порошкової металургії».

До обговорення соціально важливих питань долучилися Григорій Осовий – голова Федерації профспілок України, Сергій Савчук – Національний координатор МОП, Сергій Біленький – голова Всеукраїнського об’єднання обласних організацій роботодавців підприємств металургійного комплексу Федерації металургів України, Сергій Українець – заступник голови профспілки працівників нафтової і газової промисловості, Юрій Піжук – голова профспілки працівників державних установ, Михайло Волинець – голова Незалежної профспілки гірників України, Вячеслав Саєнко – голова Міжнародної антикорупційної асамблеї.

Григорій Осовий підтримав стратегію Держпраці з подолання незадекларованої праці, розширення повноважень інспекторів щодо безперешкодного доступу до робочих місць. Зважаючи на зростання заборгованості із заробітної плати, він також закликав Держпраці разом із профспілками зробити все можливе, щоб змінити цю негативну тенденцію.

Масштабну роботу Держпраці відзначив Юрій Піжук. На його думку, глибокий аналіз ситуації із дотриманням трудових прав громадян в Україні потребує медійного підсилення, аби привернути увагу суспільства до зазначених проблем, активізувати процес їх розв’язання.

Національний координатор МОП Сергій Савчук зауважив, що імплементація положень конвенцій МОП № 81 і № 129 про інспекцію праці також сприятиме позитивним змінам у подоланні незадекларованої праці. Він запевнив, що Міжнародна організація праці надаватиме всебічну підтримку у створенні інтегрованої інспекції праці.

Про стан здійснення ринкового нагляду доповів начальник відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Сергій Бабенко. Він акцентував на тому, що основним завданням ринкового нагляду є забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам щодо безпеки для життя і здоров’я людини, щоб досягти мети, яка відповідатиме суспільним інтересам – безпечна продукція, безпечні і здорові умови праці.

 Учасники засідання заслухали також звіти про результати роботи щодо запобігання і протидії корупції у Держпраці та сектору внутрішнього аудиту. В свою чергу Роман Чернега вкотре наголосив керівникам територіальних управлінь та державних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління Держпраці, про особисту відповідальність за невиконання вимог антикорупційного законодавства.

На завершення засідання Голова Держпраці зазначив: «Сьогодні увесь наш ресурс має бути задіяний у боротьбі з «тіньовою» зайнятістю. Роботи наступного року тільки примножиться. Тому ми повинні демонструвати свою компетентість, професіоналізм і неупередженість. Інколи влучна порада діє краще, ніж штраф. Превентивні заходи дають куди більший ефект, ніж залякування та санкції. Пам’ятаймо, що наші дії мають бути спрямовані на те, аби повернути довіру до державних органів і державних службовців».