Як уникнути небезпек працівнику підприємства, де виготовляють пластмасові вироби

12 червня 2018

Днями у ТзОВ  спільне українсько-канадське підприємство «Росан Пак» фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели семінар щодо безпеки праці при виробництві пластмасових виробів.

Зокрема  фахівці розповіли, що існує низка небезпек. 

Так,  до таких належать термічні види небезпеки, що призводять до опіків, обмороження та інших травм, спричинених:

1) контактом працівників з предметами або матеріалами з дуже високою або низькою температурою; 2) полум’ям або вибухом; 3) випроміненням джерел тепла; 4) роботою в гарячому або холодному виробничому середовищі.

 Небезпека, спричинена шумом, може призвести до:

1) тривалого порушення гостроти слуху; 2) дзвону у вухах; 3) втоми, стресу тощо; 4) інших наслідків, зокрема до порушень рівноваги, послаблення уваги тощо; 5) перешкоди мовним комунікаціям, акустичним сигналам тощо.

 Небезпека, спричинена вібрацією, може призвести до значних порушень здоров’я (розлад судинної та нервової систем, порушення кровообігу, хвороби суглобів тощо).

 Небезпека, спричинена несподіваним пуском, перевищенням швидкості тощо, унаслідок:

1) виходу з ладу або порушення в роботі системи керування; 2) припинення подавання енергії і відновлення енергопостачання після перерви;

3) зовнішнього впливу на електрообладнання;4) інших зовнішніх впливів (сила ваги, вітер тощо);5) помилки в програмному забезпеченні;

6) помилки машиніста обладнання (через недостатню відповідність обладнання здібностям і навичкам машиніста).

Небезпека, спричинена предметами, що падають (інструмент, деталі обладнання, речі обслуговувального і ремонтного персоналу тощо).

 Небезпека, пов’язана із системою керування:

 неправильне розміщення органів керування; неправильна конструкція органів керування та неправильний режим їх роботи.

 Небезпека, пов’язана з третіми особами:

несанкціонований запуск або експлуатація; відсутність або невідповідність візуальних чи звукових попереджувальних сигналів.

 Небезпека, пов’язана з несприятливими природними чинниками:

 вітрове навантаження;  снігове навантаження; ожеледиця, зледеніння;

сейсмічне навантаження; грозові електричні розряди.

 Ризики від впливу основних видів небезпеки, що можуть статися за нормальних умов експлуатації й у разі порушення нормальних умов експлуатації обладнання, які становлять загрозу працівникам, повинні бути унеможливлені або зведені до мінімуму за рахунок виконання запобіжних заходів, спрямованих на унеможливлення прогнозованих ризиків і забезпечення безпеки під час експлуатації обладнання.