Інформаційний марафон: «Праця неповнолітніх: права, гарантії, обмеження» триває. Семінари відбулися ще у двох навчальних закладах Львівщини

10 вересня 2019

Інспектори праці Головного управління Держпраці у Львівській області продовжують знайомити молодь із трудовими правами та перевагами легального працевлаштування.

Семінар на тему: «Праця неповнолітніх: права, гарантії, обмеження» днями відбувся у Державному професійно-технічному навчальному закладі  «Миколаївський  професійний  ліцей».

Як повідомила інспектор праці, відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Неповнолітні особи мають рівні з іншими громадянами права на працю. Однак, праця неповнолітніх відповідно до чинного законодавства знаходиться під особливим захистом.

Неповнолітніми є особи, що не досягли вісімнадцяти років. У трудових правовідносинах вони прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються пільгами, установленими законодавством України.

Інспектор праці розповіла вимоги щодо прийняття на роботу та звільнення неповнолітніх, про вимоги до робочого часу та відпочинку. Держінспектор наголосила, що заборонено залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні; застосовувати працю неповнолітніх осіб на важких роботах та на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах; залучати неповнолітніх осіб до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

«Обов’язковою умовою є те, що таких працівників можна приймати на роботу лише після попереднього медичного огляду, а осіб до 16 років ще й згода батьків, або тих хто їх заміняє. Випробувальний термін при прийнятті на роботу для них не встановлюється. Робочий час для учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу. Для осіб віком від 16 до 18 років максимальна тривалість робочого часу становить 36 годин на тиждень, а для осіб від 15 до 16 років — 24 години на тиждень», – зазначила державний інспектор праці Ольга Сироїжко.  

До слова, держінспектор праці Головного управління Борис Веліахметов на цю тему також провів семінар для учнів Боринського професійного ліцею народних промислів і ремесел.