Набув чинності новий порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про працю: на Львівщині визначено порядок дій

03 вересня 2019

У понеділок, 2 вересня, під головуванням начальника Головного управління Держпраці у Львівській області Ольги Вільхової відбулася організаційна  нарада з інспекторами праці. Під час заходу обговорено новий порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та визначено механізм подальших дій.

Головний спеціаліст відділу юридичного забезпечення Юлія Пасічних розповіла яких змін набув новий порядок, особливу увагу зосередила на підставах для проведення інспекційних відвідувань. Вона зазначила, що цим документом дещо доповнено перелік підстав. Також ним передбачено, що контрольний захід не може тривати більше 10 днів, початок якого настає з наступного дня надання об’єктом відвідування документів та пояснень, необхідних для їх проведення.  «Новим порядком передбачено, що у випадку усунення порушення у встановлений інспекторами праці строк фінансова санкція до суб’єкта господарювання не застосовуватиметься. Однак, за використання праці неоформлених працівників заходи до притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення цього порушення», – зазначила Юлія Пасічник.

Начальник Головного управління Ольга Вільхова наголосила, що основним завданням як на загальнодержавному рівні, так і на Львівщині є легалізація трудових відносин та заробітних плат.  «Виведення  зайнятості з тіні і надалі залишається нашим пріоритетним завданням. Ми продовжуємо активну інформаційно – роз’яснювальну кампанію серед роботодавців щодо найбільш ефективних способів додержання законодавства про працю. Разом з тим, при проведенні контрольних заходів на усіх підприємствах особливу увагу приділяємо питанням належного оформлення трудових відносин», – зазначила Ольга Вільхова. Окрім цього, вона доручила перевірити усі підприємства-боржники із виплати заробітної плати.

Підсумовуючи, очільниця закликала інспекторів праці дотримуватись вимог антикорупційного законодавства та діяти виключно в рамках закону про державну службу.