Інспектор Держпраці застерегла: ведення гірничих робіт у підготовчій виробці 120 бортового штреку на шахті «Великомостівська» можливе лише після усунення порушень

12 листопада 2019

Інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Наталія Зла взяла участь в роботі комісії по прийняттю в експлуатацію підготовчої виробки 120 бортового штреку на ВП «Шахта «Великомостівська» ДП «Львіввугілля».

В межах роботи комісії було проведено позапланову перевірку щодо дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці у цій виробці.

Як встановлено під час контрольного заходу, загалом ведення гірничих робіт з проведення та кріплення  120 бортового штреку здійснюється відповідно до розробленої та затвердженої технологічної проектної документації. Стаціонарна апаратура контролю газу метану працездатна та експлуатується відповідно до нормативних вимог. Під час перевірки не виявлено порушень провітрювання, пилогазового режиму та електровибухобезпеки.

Разом з тим, інспектор Головного управління виявила 16 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. Зокрема, не вжиті спеціальні заходів з безпечного ведення гірничих робіт в межах небезпечних зон. Порушено вимоги безпечної експлуатації окремих механізмів. На перевантажувачі УПЛ прохідницького комбайна 1ГПКС не працездатні засоби знепилення  гірничої маси під час навантаження її у вагонетки ВГ-2,5.

Також не встановлені технічно досяжні рівні залишкової запиленості повітря для підготовчого вибою 120 бортового штреку.

За результатами перевірки керівнику шахти «Великомостівська»  внесено припис на усунення порушень.

Окрім цього, держінспектор попередила директора шахти: ведення гірничих робіт у підготовчій виробці 120 бортового штреку можливе лише після повного усунення виявлених порушень.

За допущені порушення вимог безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто начальника дільниць прохідницьких робіт ВП “Шахта «Великомостівська» ДП «Львіввугілля».