Інспектор ГУ Держпраці перевірив дотримання вимог безпечної експлуатації баштових кранів на будмайданчиках

20 листопада 2017

Головне управління Держпраці у Львівській області   провело планову перевірку будівельного підприємства ПП «ВІР Західбуд».

Під час контрольного заходу проаналізовано дотримання вимог законодавства про зайнятість населення та працевлаштування інвалідів,  вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.                                                                      

Під час перевірки інспектор обстежив стан вантажопідіймальних кранів підприємства та організації їх експлуатації в умовах ведення будівельних робіт.  Під час обстеження встановлено, що у власності підприємства заходиться 5 баштових кранів,  які використовуються на будівельних майданчиках м. Львова.

На експлуатацію кранів ПП «ВІР Західбуд» отримало відповідні дозволи від органів Держпраці.  На підприємстві призначено відповідальних за нагляд, справний стан та безпечне проведення робіт кранами на будівельних майданчиках.  Монтаж кранів проводиться суб’єктами господарювання, які отримали відповідні дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки з оформленням необхідної монтажної документації. Будівельно-монтажні роботи під час яких використовуються крани,  проводяться за заздалегідь розробленими ПВР та ПОБ.

Проте інспектор також встановив, що на будівельному майданчику, що розташований на вулиці  Інструментальна кранівникам не проведено повторний інструктаж з питань охорони праці,  а крани не забезпечені контрольними вантажами для перевірки справності дії ОВП.  Також не встановлено огородження кранів згідно ПВР.  Окрім цього, не встановлено пристрої сигналізації  гранично допустимої швидкості вітру.

На будівельному майданчику, що знаходиться на  вул. Боднарська  експлуатується баштовий кран, якому не проведено чергове експертне обстеження та позачерговий повний технічний огляд після закінчення граничного терміну експлуатації.